FHMZ
22

Širom Bosne i Hercegovine sutra će na snazi biti narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) za sutra upozorava na visoke temperature zraka zbog čega će biti upaljen narandžasti meteoalarm.

Područje za koje se izdaje upozorenje je veći dio Bosne i Hercegovine i to za period od 12 do 18 sati. Napomena je da će se temperature zraka u tom periodu kretati između 38 i 40 stepeni.

Dok je narandžasto upozorenje najavljeno samo za sutra, promjena se već očekuje drugog i trećeg augusta, kada su izgledni ljetni pljuskovi, nešto intenzivniji na istoku i sjeveru Bosne.

Od četvrtog do 10. augusta dominirat će sunčano i stabilno vrijeme. Nadalje, nova promjena prognozira se od 11. do 13. augusta kada se u Bosni očekuju slabi i povremeni pljuskovi, dok će u Hercegovini i u ovom periodu biti stabilno vrijeme.

Do 10. augusta očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretat će se od 15 do 20, u Hercegovini od 20 do 25 stepeni Celzijusa i maksimalnim širom zemlje od 29 do 34, a na krajnjem jugu i sjeveru do 38.

Od 11. augusta uz padavine u Bosni očekuje se osvježenje i niže temperature zraka, jutarnje u Bosni od 14 do 19 u Hercegovini od 18 do 23, danju u Bosni između 26 i 31 °C na jugu do 35 stepeni Celzijusa.