Godišnjica Markala
56

Sjećanje na ubijene Sarajlije: Veo zaborava ne smije prekriti nedužne žrtve i zločine agresora

V. K.
Komemorativna sjednica u Narodnom pozorištu Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Povodom obilježavanja 27. godišnjice stravičnog zločina na sarajevskoj pijaci Markale, u kojem je ubijeno 68 građana glavnog grada BiH, u Narodnom pozorištu Sarajevo održana je zajednička komemorativna sjednica.
Komemorativnu sjednicu organizovali su predstavnici Skupštine Kantona Sarajevo, članovi Gradskog vijeća Sarajeva te članovi općinskih vijeća s područja Kantona Sarajevo. U uvodnom dijelu prisutnima se obratio predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, koji je naglasio kako stravični zločin koji se dogodio 1994. godine nikada ne smije biti zaboravljen.

"Ovdje smo okupljeni s istim ciljem. Ne dozvoliti da veo zaborava prekrije nedužne žrtve Sarajeva i počinjene zločine agresora. Sarajevo će se sjetiti svih onih koji su dali život za slobodu i domovinu. Prije 27 godina, na današnji dan, počinjen je stravični zločin na pijaci Markale, kada je ubijeno 68, a ranjeno 142 naših sugrađana. Najveći masakr je odabran kao simbol kojim ćemo se sjećati svih naših sugrađana koji su ubijeni tokom opsade. Peti februar je u opkoljenom Sarajevu bio skoro svakog dana, jer je tokom opsade smrtno stradalo više od 11 hiljada građana, a od tog broja 1.601 dijete. Više od 50 hiljada građana Sarajeva je ranjeno te su mnogi nakon toga imali trajne posljedice", rekao je u uvodu Okerić.

Prisutnima se nakon toga obratio i akademik Mirko Pejanović.

"Ovo je čin iskazivanja saosjećanja sa žrtvama koje je grad imao tokom 1.479 dana opsade u ratnom vremenu. Vojnu opsadu grada Sarajeva izvele su tokom marta i aprila snage JNA. Od maja 1992. godine ta nekadašnja JNA je preimenovana u VRS. Tom vojskom upravljali su Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Velikosrpski državni plan je imao zamisao da se uništi država BiH i izvrši njena etnička podjela", istakao je Pejanović.

Kazao je da je na čelu tog plana bio Slobodan Milošević i da je projekt donio nasilan progon i masovno stradanje bošnjačkog naroda u Krajini i istočnim dijelovima Bosne.

"Realizacija je u osnovi imala fašistoidnu namjeru, a to je uništenje drugog i drugačijeg. Tom politikom su rukovodili ekstremni srpski nacionalisti. Za počinjeni zločin protiv čovječnosti i genocid u Srebrenici Mladić i Karadžić su dobili kazne doživotnog zatvora. Ratni cilj da se etnički podijeli i uništi država BiH doveo je do paklenog obuhvata da se višegodišnjom opsadom Sarajeva i masovnim ubistvima s linija opsade onemogući patriotski otpor demokratskih snaga i odbrana cjelovite i međunarodno priznate države BIH", rekao je Pejanović.