Donesene brojne odluke
61

Sjednica Predsjedništva BiH: Podrška zaštiti Trgovske gore, "Otvoreni Balkan" ponovo odbijen

N. V.
U Sarajevu je danas održana još jedna redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Prihvaćeni su sporazumi koji se odnose na zajmove, saradnju i slično; jedna od tema bila je Trgovska gora, ali i projekat "Otvoreni Balkan" koji još jednom nije dobio potrebnu podršku.

Kako je Milorad Dodik napisao na svom Twitter nalogu nakon završene sjednice, projekat "Otvoreni Balkan" još jednom nisu podržali Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Riječ je o regionalnom, ekonomskom projektu koji se odnosi na slobodan protok ljudi i robe. Mnogi su prema ovoj ideji u startu skeptični s obzirom na to da dolazi kao prijedlog Aleksandra Vučića, no ni cjelokupna međunarodna zajednica nije u potpunosti podržala Otvoreni Balkan. Oni su istaknuli kako se zalažu za ideju ekonomskih olakšica u regionu i stvaranja neke vrste "Malog Šengena", no čini se da imaju svoj plan za to.

Osim "Otvorenog Balkana", na dnevnom redu se našao i problem odlaganja radiaktivnog otpada na prostoru Trgovske gore, a što planira Hrvatska. Tako je u Predsjedništvu podržan Nacrt strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi s pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nukelarnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Na današnjoj sjednici je donesen još niz manje važnih političkih odluka koje možete pročitati na web stranici Predsjedništva BiH.