Uvreda za sve žrtve
89

Skandalozno: Na Google Mapsu na mjestu mezarja u Potočarima dodan "Park Ratka Mladića"

B. H.
Screenshot: Google Maps
Screenshot: Google Maps
U skandaloznom slučaju manipulacije na Google Mapsu, na pojedinim uređajima se na lokaciji Memorijalnog centra Srebrenica, gdje se nalazi mezarje žrtava genocida u Srebrenici, pojavila oznaka "Park Ratka Mladića".

Ovaj neprimjereni unos izazvao je ogorčenje i osudu, dok se Memorialni centar Srebrenica obratio Googleu zahtijevajući hitnu korekciju i uklanjanje spornog naziva.

Incident nije zabilježen na svim uređajima, što ukazuje na mogućnost različitih postavki prikaza ili vremena ažuriranja mapa.

Ovakvi slučajevi ukazuju na potencijalne zloupotrebe korisničkih funkcionalnosti koje Google Maps nudi, uključujući mogućnost dodavanja ili izmjene lokacija.

Platforma Google Maps omogućava korisnicima prijavu grešaka ili predlaganje izmjena u svrhu ažuriranja i održavanja tačnosti podataka.

Međutim, zbog korisničkog pristupa ovakvim promjenama, dolazi do pojave netačnih informacija, što zahtijeva brze reakcije za ispravljanje grešaka kako bi se očuvala vjerodostojnost.

Memorijalni centar Srebrenica, posvećen sjećanju na žrtve genocida iz 1995. godine, očekuje brzu intervenciju kako bi se izbjegle daljnje uvrede i nanesena bol porodicama žrtava.