Najavljeni 455. skokovi
63

Skokom sa Starog mosta u Neretvu obilježena 17. godišnjica obnove tog spomenika

G. Š.
Skokom u Neretvu sa Starog mosta u Mostaru obilježena je 17. godišnjica svečanog otvaranja obnovljenog spomenika koji je pod zaštitom UNESCO-a i simbol grada Mostara i BiH.

Skok u Neretvu je izveo mladi skakač Emil Tiro u organizaciji Kluba skakača u vodu Mostari, koji je danas najavio i 455. tradicionalne skokove.

Spektakl će se, kako je kazano, održati u nedjelju, 25. jula, od 16 sati, kao centralni događaj dvodnevne manifestacije koja će 24. i 25. jula oko UNESCO-ovog spomenika okupiti građane ne samo Mostara nego i šire regije.

Predsjednik kluba skakača u vodu Mostari Lorens Listo je kazao kako se očekuje oko 50 vrhunskih skakača iz čitave Bosne i Hercegovine i zemalja iz okruženja, a tačan broj učesnika bit će poznat na sam dan skokova, jer svi kandidati moraju proći ljekarski pregled.

Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)

Naglasio je kako očekuje i veliki broj posjetitelja te izrazio zadovoljstvo što će ove godine prvi put mostarske skokove gledati zajedno gradonačelnici Mostara Mario Kordić, Sarajeva Benjamina Karić i Banje Luke Draško Stanivuković.

"Drago mi je da će doći i da su svoj dolazak potvrdili, da pošaljemo jednu pozitivnu sliku sa Starog mosta", kazao je Listo navodeći kako će svi koji dođu na plato ispod Starog mosta imati šta vidjeti.

Prema njegovim riječima, s luka UNESCO-ovog spomenika skakat će u Neretvu vrhunski skakači i takmičenje će biti neizvjesno do samog kraja.

Svaki skok budnim okom pratit će petočlani stručni žiri, koji ove godine čine iskusni skakači Haris Džemat, Haris Škoro, Samir Zukanović, Branko Bogićević i Alica Jakirović, koji predvodi ovaj žiri. Počasni predsjednik žirija je legendarni Emir Balić, a počasni delegat ovogodišnjih skokova bit će trener Veleža Feđa Dudić.

Alica Jakorović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Alica Jakorović (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Skokovi se ocjenjuju ocjenama od 5 do 10", kazao je Jakirović te napomenuo da se takmičenje održava u dvije kategorije i to u skokovima na glavu, poznatim kao mostarska lasta i u kategoriji skokova na noge.

Članica Upravnog odbora Adela Gosto ističe kako će se uoči tradicionalnih skokova dan prije sa skakaonica Duradžik i visine od pet i deset metara održati juniorski skokovi.

Adela Gosto (Foto: G. Š./Klix.ba)
Adela Gosto (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ovo je manifestacija kojom želimo dati naglasak na povratak djece na Neretvu i očuvati tradiciju življenja u našem gradu", kazala je Gosto.

Glasnogovornik Kluba skakača u vodu Mostari Saša Oručević ističe da ovogodišnja manifestacija počinje sutra, 24. jula, turnirom tavle u Domu armije, nakon čega će se održati i tradicionalna šlaufijada na Neretvi, koja se zbog niza okolnosti nije održavala deset godina.

Na dan samih skokova ispod Starog mosta će se u preplivavanju Neretve takmičiti članovi plivačkih klubova u kojim će učestvovati oko 20 dječaka i djevojčica iz čitavog grada.

Manifestacija kojom će Mostar biti u središtu javnosti, kako organizatori najavljuju, tradicionalno će se zatvoriti skokovima u Neretvu iskusnih skakača uz baklje u 22 sata, nakon čega se nastavlja druženje ispod Starog mosta do kasno u noć.