Prijedlog Kalamujića
30

Skupština KS donijela Zakon o registru finansijskih obaveza, pomoći će i saniranju ukupnog duga

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U cilju efikasnijeg upravljanja finansijskim obavezama, saniranjem ukupnog duga u Kantonu, kreiranjem i predlaganjem politika, strategija i mjera u upravljanju javnim finansijama, Skupština KS je danas usvojila Zakona o registru finansijskih obaveza u KS.

"S obzirom na to da sam kao predstavnik Ministarstva finansija bio inicijator ovog Zakona, izuzetno mi je drago što je usvojen, jer smatram da će značajno poboljšati upravljanje javnim finansijama. Želim naglasiti njegov značaj kao alata za unapređeno planiranje aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo. Njime će biti omogućeno kreiranje ciljanih programa usmjerenih prema javnim fondovima, institucijama, lokalnim zajednicama, ministarstvima i drugim relevantnim organizacijama. Svi podaci će biti dostupni na jednom mjestu, što će doprinijeti transparentnijem, odgovornijem i efikasnijem upravljanju javnim finansijama. Ovim putem zahvaljujem se Vladi KS i zastupnicima u Skupštini jer su prepoznali važnost istoga", istakao je ministar finansija Afan Kalamujić.

Registar će predstavljati objedinjenu evidenciju podataka o finansijskim obavezama kantonalinih ministarstva, uprava i upravnih organizacija, stručnih i drugih službi organa zakonodavne i izvršne vlasti, sudova, Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu, vanbudžetskih fondova, jedinica lokalne samouprave i njihovih pravobranilaštva, javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Kanton Sarajevo, javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, te pravnih lica u kojim Kanton Sarajevo i/ili jedinica lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo učestvuje sa više od 50% ukupnog kapitala.

Finansijskim obavezama u smislu ovog zakona podrazumijevaju se: obaveze po primljenim kreditima, obaveze po izdatim garancijama, obaveze po osnovu poreza i doprinosa koje nisu plaćene u periodu dužem od 180 dana od dana dospijeća, potencijalne obaveze po osnovu tužbi i nepravosnažnih sudskih odluka, obaveze po osnovu pravosnažnih sudskih odluka, sudskih ili vansudskih nagodbi, obaveze po osnovu izvršnih sudskih rješenja i obaveze prema dobavljačima roba i usluga koje nisu plaćene u periodu dužem od 180 dana od dana dospijeća.

Registar čini sedam podregistara finansijskih obaveza, i to:

  • podregistar primljenih kredita,
  • podregistar izdatih garancija,
  • podregistar poreza i doprinosa,
  • podregistar tužbi i nepravosnažnih sudskih odluka,
  • podregistar pravosnažnih sudskih odluka/sudskih ili vansudskih nagodbi,
  • podregistar izvršnih sudskih rješenja i
  • podregistar dobavljača i drugih povjerilaca.

Obveznici unosa podataka su dužni u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona izvršiti unos podataka o svim finansijskim obavezama, u skladu sa njegovim odredbama.

Ovaj Registar neće biti javan, ali će biti dostupan zainteresiranim, u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama FBiH.