Sjednica u 15 sati
216

Skupština RS danas će pružiti prostor ambasadoru Rusije da opravda agresiju na Ukrajinu

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Posebna sjednica Narodne skupštine RS bit će održana danas sa početkom u 15 sati, a poslanicima će se obratiti ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Posebna sjednica NSRS-a bit će održana odlukom Kolegijuma, a na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Denis Šulić iz redova SNSD-a saopćio je na kolegiju da će se poslanicima na sjednici obratiti Kalabuhov.

Ovo se dešava u vrijeme kada veći dio svijeta osuđuje Rusiju zbog agresije na Ukrajinu. Dodik i njegovi najbliži saradnici više puta su stali na stranu Moskve, a ovim je to samo još jednom potvrđeno.

Mali broj zemalja proglasio je bezuvjetnu podršku Rusiji otkako su njezine snage ušle u Ukrajinu, uključujući režime u Siriji, Bjelorusiji, Eritreji, Sjevernoj Koreji, Kubi i Venezueli. NSRS će tako, obraćanjem Kalabuhova, biti jedini parlament u Evropi koji će stati na stranu Rusiju i dati prostor nekom od njenih političara da opravda agresiju na Ukrajinu.

Na čijoj strani, Dodik je pokazao u više navrata, a kako su najavljeni njegovi susreti sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, koji bi sutra trebao doći u posjetu Beogradu, i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom 17.juna u Sankt Peterburgu, to je još jednom potvrđeno.

O prijateljstvu RS-a i Rusije svjedočio je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je u svom intervjuu za RTRS to i potvrdio rekavši kako je "Dodik prijatelj Ruske Federacije".

Nesumnjivo je da Dodik želi da izazove reakcije Zapada, a obraćanje Kalabuhova na današnjoj sjednici NSRS-a još jednom će potvrditi da Moskva ima veliku ulogu i utjecaj na političku scenu u BiH.

Podsjetimo, Dodik je, uz zahtjev za obraćanje ruskog ambasadora u BiH, predložio i tačku dnevnog reda koja glasi: "Razmatranje informacije o međunarodnoj, političkog i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske".