Veslanje na stomaku
74

Šlaufijada se vratila na Neretvu: Takmičenje koje zabavlja i publiku i učesnike

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nakon više od decenije u Mostar se vratila "Šlaufijada", tradicionalna manifestacija sportsko-zabavnog karaktera koja se održava uoči mostarskih skokova sa Starog mosta u Mostaru, što je izazvalo oduševljenje učesnika, ali i brojnih građana i turista koji su uživali u zanimljivom prizoru na Neretvi.

Veslajući rukama i papučama niz Neretvu za titulu pobjednika borilo se jedanaest ekipa, a bez obzira na nagrade svi su radosni jer su učestvovali u ovom zanimljivom sportskom događaju u najvećem gradu na Neretvi, jer smatraju da je najvažnije da se vraća tradicija.

Prvo mjesto ubjedljivom pobjedom je izborila ekipa Caffe Bar Forza, drugo Zip Line, a treće K King Design.

Šampioni ovog takmičenja Nidal Efica i Farik Repeša kažu kako oni njeguju ovu tradiciju te se sa ekipama okupe na Neretvi i spuštaju na šlaufima, ali danas im je dan poseban, jer su učestvovali u njenom oživljivanju.

"Start je malo bio teži, ali hvatali smo brzake i oni su nas izvukli do kraja", kaže Nidal zadovoljan pobjedom, a Farik dodaje kako je najvažnije da se mostarska tradicija vratila.

Istog stava su i drugoplasirani Armin Karalić i Amar Škoro koji podsjećaju da se šlaufijada uvijek prije održavala pred mostarske skokove.

Trećeplasirani Harun Bajgorić i Emel Tiro kažu kako je vladalo uzbuđenje među svim ekipama i pozitivna atmosfera, što je najvažnije, te se nadaju da će naredne godine biti još veći broj učesnika

Ermin Zukanović Kima, inače nekadašnji šampion mostarskih skokova, koji je, uime Kluba skakača u vodu "Mostari", zadužen za "Šlaufijadu", ove godine kaže kako je cilj vratiti mlade na Neretvu i očuvati kulturu življenja u tom gradu.

"Naša tradicija se gasi ako djecu ne vratimo na Neretvu", kazao je te dodao kako je ove godine u sklopu manifestacije tradicionalnih skokova sa Starog mosta organizovano više sadržaja.

Tako će se danas sa skakaonice Duradžik u 16 sati održati juniorski skokovi, nakon čega će se dodijeliti i nagrade najboljima.

Sutra uoči tradicionalnih skokova sa Starog mosta, koji počinju u 16 sati održat će se po prvi put takmičenje u preplivavanju Neretve ispod Starog mosta, što će bez sumnje biti jedna zanimljivost za građane i turiste grada na Neretvi.