Nešić nije odustao
32

Slobodan Radinković je i dalje prvi izbor za direktora SIPA-e, čeka se trenutak da Trojka "popusti"

D. Be.
Vijeće ministara BiH nikada se nije izjasnilo o Slobodanu Radinkoviću kao kandidatu za novog direktora SIPA-e, a on je i dalje prvi izbor predlagača - ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.

Kako saznajemo, iako je ime i prezime Slobodana Radinkovića "zakačeno" posebnim istražnim radnjama prilikom praćenja određenih kriminogenih osoba u Doboju, on je i dalje prvi izbor Nenada Nešića, a kako stoje stvari, i ostalih ministara u Vijeću ministara BiH koji su birani iz entiteta RS.

Nešić je također rekao da neće biti novih imenovanja dok ne bude riješeno pitanje direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te da je Slobodan Radinković izbor Republike Srpske.

Krajem ovog mjeseca prijedlog o imenovanju novog direktora bi se mogao naći na sjednici Vijeća ministara BiH.

Ipak, 16. septembra ove godine Kolegij Vijeća ministara BiH je skinuo tačku dnevnog reda o imenovanju direktora SIPA-e zbog kompromitirajućih informacija koje su se pojavile u medijima.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez tada je izjavio kako su on i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto bili protiv s obzirom na, kako je rekao Helez, informacije "sa kojima raspolažemo da je predložena osoba na Sky aplikaciji."

"Dobili smo nezvanično podatke iz agencije koja provodi sigurnost u Bosni i Hercegovini da je dio kriminalnog miljea i ja nisam imao volje ni hrabrosti da glasam za takvu osobu", kazao je Helez.

Ukoliko se uskoro dogodi obrat, odnosno ukoliko ministri Zukan Helez, Elmedin Konaković i Edin Forto glasaju za Slobodana Radinkovića za novog direktora SIPA-e bit će potrebno da objasne javnosti, a posebno Helez, šta je sa informacijama s kojima je raspolagao 16. septembra o povezanosti Radinkovića sa kriminalcima. U protivnom sve se može posmatrati samo kao političko trgovanje.