"Nezakonito posredovanje"
1

Slovenska policija podnijela krivičnu prijavu protiv premijera Roberta Goloba

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Policija u Sloveniji podnijela je krivičnu prijavu protiv premijera Roberta Goloba zbog sumnje u krivično djelo "davanje dara radi nezakonitog posredovanja".

Prijava se temelji na tvrdnjama bivše ministrice policije Tatjane Bobnar i bivšeg v.d. direktora policije Boštjana Lindava o neprimjerenom političkom pritisku koji je Golob navodno vršio na Ministarstvo unutarnjih poslova i policiju.

Na tužbu je odgovorio Golob, koji odbacuje sve optužbe, ali je i siguran da će se sa njima uspješno riješiti kroz pravni proces.

"Kao i u slučaju optužbi za miješanje u hapšenje ruskih špijuna, kada se ispostavilo da su optužbe izmišljotine i laži. Vjerujem da ću i u svim drugim slučajevima moći odbaciti optužbe", rekao je premijer u društvu svojih stranačkih kolega u Narodnoj skupštini. Budući da vjeruje u vladavinu prava, to će učiniti legalnim kanalima.

U međuvremenu je strijelu uperio u bivšu ministricu, koji ga je optužio za ometanje rada policije, na osnovu čega je podnesena krivična prijava.

"U stvarnosti se ne radi o bilo kakvom miješanju u rad policije, već o političkoj borbi koju Tatjana Bobnar vodi još od ostavke prije dvije godine. Dakle, ovo je politička borba uvrijeđenog političara", rekao je.

Međutim, bizarno mu je da je na osnovu razgovora dvoje političara stiže krivična prijava iz policije.

Istovremeno, Golob je rekao da je upravo bivša ministrica unutrašnjih poslova s ​​njim tražila kontakt i prije izbora, kada je bila zaposlena u policiji.

"Dolazila mi je dva puta samoinicijativno i ona je ta koja je rekla meni o spisku 'janšista' koje će ona isključiti iz policije ako dobije šansu da postane ministrica, pa je ona ta koja je tražila kontakt, ona je koristila rijec 'janšisti' i dobila je ovaj mandat sa moje strane."