Radni sastanak
67

Službenik Vlade SAD-a za procesuiranja javne korupcije stigao u Sarajevo

I. Č.
Direktor Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL) pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država Benjamin A. Rockwell posjetio je Kanton Sarajevo.

Primili su ga, kako je to saopćeno iz Kantona Sarajevo, kantonalni premijer Edin Forto, predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić i ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić.

"Radni sastanak je nastavak saradnje Američke ambasade u BiH i Kantona Sarajevo na polju borbe protiv korupcije, a koja je definirana Memorandumom o razumijevanju. Ovaj dokument krajem prošle godine su potpisali premijer Forto, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Jorgan Andrews i njime je određena pomoć SAD-a u jačanju kapaciteta Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo", stoji u saopćenju.

Predstavnik Ambasade SAD informisao je da je njihov proces identifikacije anti-koruptivnog savjetnika, koji je američki državljanin, u finalnoj fazi, a koji će raditi pri Uredu za borbu protiv korupcije. Riječ je o osobi koja ima iskustva u uspješnom istraživanju i procesuiranju slučajeva javne korupcije.

Naglasili su da je njihov cilj graditi kapacitete i podržati institucionalnu saradnju između sarajevske policije, Tužilaštva, Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo i drugih institucija. U sklopu toga finansiraju Program saradnje i partnerstva u oblasti krivičnog prava u borbi protiv korupcije u BiH.

"Također, zadovoljni smo što su naši partneri iskazali spremnost za saradnju tokom 2020. godine na polju prevencije korupcije i podizanje svjesti o štetnosti korupcije kroz edukativne programe usmjerene prema mladima", kazala je Brčić.

Predstavnici Ambasade SAD su iskazali punu opredjeljenost i podršku na implementaciji započetih procesa, a kako bi se dobre prakse uspostavljene u Kantonu Sarajevo, a prepoznate i u izvještajima međunarodnih eksperata, prenijele i na druga područja Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je posebno istaknuto da je osnovni cilj ove saradnje sužavanje prostora za korupciju, ali i dovođenje odgovornih pred lice pravde, kako bi se vratilo povjerenje građana u javne vlasti i institucije koje osiguravaju vladavinu prava.