Iznad zatrpanog naselja
86

Snimili smo kamenolom u Donjoj Jablanici: Bageri ostali zarobljeni u stijenama

N. V.
Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je formiralo predmet o kamenolomu u Donjoj Jablanici nakon sumnji da je otpad s ove lokacije, usljed jakih padavina, zatrpao naselje koje se nalazi ispod i izazvao veliku tragediju. Snimili smo cijelu lokaciju iz zraka.

Na snimcima koje smo napravili vidi se da je kamenolom prilično blizu naselja i da su se zemlja i otpad niz brdo sručila na naselje, gdje je zatrpano nekoliko kuća i džamija.

Prelazeći dronom lokaciju kamenoloma mogu se primijetiti bageri koji su ostali zarobljeni u stijenama, što je dobra pretpostavka za tvrdnje da je kamenolom radio, odnosno da su mašine bile na ovom području nedavno.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Na ovom lokalitetu još uvijek traže nestale, a veliki broj mrtvih je već pronađen. Konačan broj će biti poznat nakon što akcija bude završena.

Tužilaštvo HNK je kazalo da su naredili vještačenja i pribavljanje određene poslovne dokumentacije, naglašavajući da će akcenat istrage biti na eventualnoj odgovornosti i ulozi ljudskog faktora u stradanjima u ovom naselju u Donjoj Jablanici.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

U javnom prostoru je jedna od glavnih tema postalo to da li su vlasnici kamenoloma odgovorni za tragediju koja je zadesila mještane Donje Jablanice, koji ističu da su i ranije upozoravali na ovaj kamenolom.

Pravno lice koje je vlasnik kamenoloma je "Društvo za eksploatisanje i obradu kamena, trgovinu i usluge Sani d.o.o. Jablanica". Oni su od Vlade HNK nekoliko puta tražili koncesiju za eksploatisanje kamenana ovom području, ali iz vlade tvrde da to nikada nisu dobili. Šta više, kantonalni inspektori su u više navrata provjeravali ovo preduzeće, zabranjeno im je izvođenje radova te su dobili i inspekcijske kazne, a objekat je zapečaćen.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Posljednji inspekcijski nadzor je proveden u augustu 2021. godine kada je utvrđeno da na lokaciji nema ljudi, mašina niti znakova izvođenja radova. Međutim, mnogi sumnjaju da je nakon tog perioda eksploatisan kamen s ovog područja.