Volonteri ogorčeni
82

Snimkama humanitarne organizacije Fuad Kasumović lažno optužio SDA da kupuje glasove u Zenici

E. M.
Volonteri uredno aktivnosti prijavili policiji i svaki paket označili svojim logom
Volonteri uredno aktivnosti prijavili policiji i svaki paket označili svojim logom
Aktuelni gradonačelnik Zenice i kandidat na predstojećim izborima za ovu funkciju Fuad Kasumović danas je optužio SDA da paketima kupuje glasače u mjestu Starina kod Zenice. Međutim, pakete ugroženim porodicama je dijelila humanitarna organizacija koja je sve odmah i prijavila policiji.

Da pojedini kandidati ne biraju sredstva u predizbornoj kampanji kako bi ostvarili svoj cilj pokazatelj je i današnje, ne tako tačne, objave gradonačelika Zenice Fuada Kausmovića koji je kako kaže dobio snimke u kojima "SDA od naroda pravi sirotinju i bijedu".

Međutim, na snimkama i fotografijama su volonteri organizacije "One Nation" koja radi već šest godina na području Zenice o čemu su izvještavali mediji i ranije, a svoju podjelu paketa su uredno prijavili i policiji i sve uradili transparentno.

"Iako sam mislio da SDA ne može pasti niže, nažalost, fotografije i snimke koje sam dobio danas iz Starine kod Zenice govore drugačije. Scene kakve su danas zabilježene u Starini podsjećaju na ratne godine, kada je dolazila pomoć u paketima za naš napaćeni narod. SDA, nažalost, očigledno ponovo želi od našeg naroda praviti sirotinju i bijedu. Žalosno je i bijedno gledati SDA, koja je najavila svojim sloganom da su 'Za promjene', kako ponovo rade istu stvar odnosno da Bošnjake, u ovoj slučaju Starine a sutra će to biti neko drugo selo, kupuju za dvije-tri kile brašna, kafe i ulja", napisao je Kasumović u svom statusu.

Prema tvrdnjama volontera, u ovom slučaju se uopće ne radi o tome što Kasumović piše već o humanitarnoj aktivnosti koju organizacija "One nation" provodi na području grada Zenice svakog mjeseca donirajući stotine humanitarnih paketa porodicama slabog imovinskog stanja.

Predstavnik organizacije "One nation" Muhamed Patković za Zenicablog je rekao da je "šokiran da neko koristi njihov humanitarni rad za svoje politikantstvo".

"One Nation šest godina pomaže u BIH, i to najčešće u Zenici. Svakog mjeseca uručimo 100 paketa socijalno ugroženim i to radimo svaki mjesec, u drugoj mjesnoj zajednici. Bili smo prošli, bićemo i i naredni. Uz pomoć predsjednika mjesnih zajednica ili džematskih odbora se napravi spisak socijalno ugroženih i osoba u potrebi. Završili smo uredno aktivnost u Starini, kad sam obavješten da je objavljen video sa sramotnim komentarom", kaže nam Patković.

Dodao je i da je sve prijavio policiji u Policijskoj stanici Nemila.

Kasumović se u svojoj objavio obrušio i na muftiju kojeg je nazvao "radikalnim" kao i na premijera ZDK i predsjednika Gradskog odbora SDA Nezira Pivića.

"Radikalni i SDA muftija, Pivić i SDA bagra"? Ovakav jezik nije primjeren seoskom kočijašu, a kamoli gradonačelniku četvrtog po veličini grada u FBiH", napisao je, između ostalog, Pivić.