Nedavno uhapšen
24

SNSD-ov kandidat za načelnika Sokoca pušten iz pritvora tri dana pred početak predizborne kampanje

A. L.
Strahinja Bašević (Foto: Srna)
Strahinja Bašević (Foto: Srna)
Direktor Šumskog gazdinstva "Romanija" Strahinja Bašević, bivši vršioci dužnosti direktora "Šuma Republike Srpske" Slaven Gojković i ŠG "Visočnik" Han Pijesak Јanko Golijanin pušteni su danas iz pritvora.
Kako je Srni rekao Baševićev advokat Veljko Ćivša, oni su pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza da su zloupotrijebili službeni položaj.

Ćivša je pojasnio da su pušteni zbog nedostatka dokaza za djelo koje im se stavlja na teret.

Odlučujući o prijedlogu okružnog javnog tužioca, sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Istočnom Sarajevo, donio je prošle sedmice rješenje kojim se prema osumnjičenim određuje mjera pritvora u trajanju od jednog mjeseca.

Podsjetit ćemo, Gojković i Golijanin uhapšeni su 26. augusta, dok se Bašević dan kasnije predao policiji nakon čega je, također, lišen slobode.

Svi oni osumnjičeni su za zloupotrebu položaja i to vezano za način na koji su upravljali preduzećima za vrijeme pandemije koronavirusa.

S njima su u ovom predmetu osumnjičeni još i Lazo Čarkić te Mladen Jakić.

Kako je ranije saopćeno iz tužilaštva, osumnjičeni se terete da su tokom 2020. godine na području općina Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to Slaven Gojković kao v.d direktor Šume Republike Srpske, Strahinja Bašević kao v.d. direktor ŠG "Romanija" Sokolac, Mladen Jakić kao v.d. direktor ŠG "Sjemeć" Rogatica, Janko Golijanin kao v.d. direktor ŠG "Visočnik" Han Pijesak i Lazo Čarkić kao v.d. direktor ŠG "Panos" Višegrad, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, zloupotrijebivši hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, iako su znali da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije koronavirus, koja je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou.

Inače, svi oni su kadrovi SNSD-a dok je Bašević i poslanik u NSRS-u te kandidat za načelnika Sokoca na predstojećim izborima.