Preliminarni rezultati
1

SNSD zadržao svoje gradonačelničke pozicije u Doboju i Trebinju

S. Š.
Ćurić i Jerinić na jučerašnjem glasanju
Ćurić i Jerinić na jučerašnjem glasanju
Na osnovu preliminarnih rezultata koje je objavila Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH), pobjedu na lokalnim izborima u Trebinju odnio je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Mirko Ćurić.

Ćurić je osvojio 6.166 glasova, odnosno 52,88 posto dok je drugoplasirani Lazar Radan ispred Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića dobio podršku 5.385 birača (46,18 posto).

Na trećem mjestu izbora za gradonačelnika Trebinja našao se Ranko Vučinić kao nezavisni kandidat sa 110 glasova, odnosno 0.94 posto.

Ćurić je, tako, novi-stari gradonačelnik Trebinja s obzirom da je u prethodne četiri godine također obnašao ovu funkciju.

Sudeći prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora održanih i u Doboju, glasači su svoje povjerenje ponovo stavili u ruke kandidata SNSD-a Borisa Jerinića s obzirom da je on i u prethodnom mandatu bio gradonačelnik.

On je ubjedljivom pobjedom nad ostala dva kandidata osvojio 13.310, odnosno 73,81 posto glasova. Drugoplasirani Slobodan Dragičević (SDS) osvojio je 3.714 glasova (20,60 posto) dok je kandidat PDP-a Slaviša Pančić osvojio 1.009 glasova, odnosno 5,60 posto.

Preliminarni i nepotpuni rezultati bit će objavljeni dva puta u naredna 24 sata, a najnoviji rezultati bit će objavljeni ovog jutra u 9:15 sati. Nakon toga, u narednih pet dana objavljivat će se svakih 24 sata, a potom svakih 48 sati.

Lokalni izbori su danas održani u više od 150 općina i gradova u Bosni i Hercegovini, a pravo glasa je imalo više od 3,4 miliona stanovnika.