Upozoravaju
66

Socijaldemokrate BiH: Stanje zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu je haotično

A. Ku.
Foto: Socijaldemokrate BiH
Foto: Socijaldemokrate BiH
Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine upozoravaju Vladu TK na haotično stanje zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu.

Kažu da je dovoljno samo jedan radni dan doći u dio gdje su smještene prijemne ordinacije i vidjeti da je gužva veća nego u diskoteci.

"Par je klupica, a većina pacijenata stoji. Pacijenti bolesni, iscrpljeni, sa ranama čekaju hoće li ih uopšte taj dan doktor primiti. Ali nisu krivi ni doktori ni medicinske sestre. Njih je premalo da opsluže usluge svih pacijenata tokom radnog vremena. Oni koji leže u bolnici znaju da u noćnim dežurstvima biva samo jedna medicinska sestra koja se ne može posvetiti svim pacijentima, prvo jer ih je puno, a drugo zato što su bez obzira na informatizaciju, zatrpane administratitvnim poslovima", navode.

Dodaju da je još jedan od problema taj što se u dežurama ostavljaju tek primljeni specijalizanti, koji razumljivo, ne mogu odgovoriti potrebama pacijenata i vrlo često ne uspostaviti pravu dijagnozu.

"Linearni akcelerator je još uvijek na čekanju, po ko zna koji put, dok onkološki pacijenti prolaze agoniju odlazeći na liječenje van Tuzlanskog kantona istakao je predsjednik SDBIH i zastupnik u Skupštini TK Husein Tokić, Podsjećamo javnost da je aktuelna Vlada TK (SDA-DF) iz osnivačkih prava na UKC Tuzla izbacila Vladu Federacije BiH", navode u saopćenju.

Prema riječima Edina Delića predsjednika Glavnog odbora SDBiH i aktuelnog Gradonačelnika Lukavca sadašnja vlast na čelu sa premijerom Halilagićem stvara jednu hipokriziju po kojoj se najboljim premijerom naziva onaj koji je odgovoran za loše stanje pacijenata, koji umiru svaki dan zbog predugih listi čekanja.

"Smatramo da ništa bolje stanje nije ni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, bilo da se radi o porodičnoj medicini ili drugim specijalističkim odjelima. Na području TK potrebna je potpora u materijalno tehničkom i kadrovskom smislu. Konačno problem javnih nabavki ne treba da se odražava na zdravlje pacijenata, odnosno građana", istaknuto je.

Kako je kazala potpredsjednica Gradskog odbora Tuzla i nositeljica liste za Gradsko vijeće Tuzla dr. Samira Srabović jedan od gorućih problema svakako je i upućivanje mladih kadrova na specijalizaciju, što se apsolutno ne radi planski.