Šef Delegacije EU
19

Soreca posjetio biračka mjesta u Starom Gradu i Istočnom Novom Sarajevu

A. Ku.
Foto: Delegacija EU u BiH
Foto: Delegacija EU u BiH
Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Luigi Soreca posjetio je danas dva biračka mjesta, kao i Pozivni centar Koalicije "Pod Lupom".

Tokom posjete biračkim mjestima, istakao je važnost izlaska na birališta.

"Za jačanje demokratije ključni su kredibilni i pošteni izbori, uz šire učešće građana. Glasanje je način da se oblikuje budućnost vaše zajednice i ohrabrujem građane Bosne i Hercegovine da ne propuste ovu priliku. Neka se vaš glas danas čuje", naglasio je ambasador Soreca.

Ambasador Soreca je izborni dan započeo posjetom biračkom mjestu u Starom Gradu, u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, što je jedno od 165 biračkih mjesta u 11 općina/opština i gradova koji su dio pilot projekta koji finansira Evropska unija u okviru podrške Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

U izbornom procesu će se koristiti nove tehnologije i oprema, a u cilju jačanja integriteta izbora. Ambasador Soreca je posjetio i biračko mjesto u Srednjoj školi "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevu.

Na oba biračka mjesta razgovarao je sa predsjednicima biračkih odbora i imao priliku da posmatra organizaciju izbora.

Oprema korištena u pilot projektu uključuje nove metode identifikacije i autentifikacije birača kao što je potvrda identiteta birača skeniranjem barkoda na ličnom identifikacionom dokumentu i korištenjem čitača otiska prsta za upoređivanje biometrijskih podataka o otisku prsta sa evidencijom Agencije za identifikaciona dokumenta, registre i razmjenu podataka (IDDEEA). Ovaj proces također uključuje elektronski prijenos rezultata sa biračkog mjesta u Centralnu izbornu komisiju BiH nakon završetka ručnog brojanja, a što omogućava brže izborne rezultate.

"Evropska unija je snažno opredijeljena da pomogne BiH da poboljša integritet izbornog procesa, koji je također važan element na evropskom putu. Uvođenje novih tehnologija u proces glasanja važan je korak naprijed ka sprječavanju izbornih nepravilnosti i osiguravanju pouzdanijih izbornih rezultata", naglasio je ambasador Soreca.

Ambasador Soreca je posjetio i Pozivni centar Koalicije "Pod lupom". Evropska unija kontinuirano podržava rad organizacija civilnog društva koje jačaju integritet izbornog procesa, podstiču aktivno učešće građana u javnom zagovaranju i razvijaju kapacitete za praćenje izbora.

"Organizacije civilnog društva igraju važnu ulogu u promociji edukacije birača, transparentnosti i izgradnje kapaciteta za praćenje izbora u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom praksom", istakao je ambasador Soreca.