Kandidat za načelnika
148

Spahija Kozlić (SDA Zenica): Imamo Program za spas Zenice po kojem ćemo raditi od oktobra

E. M.
Spahija Kozlić (Foto: E. M./Klix.ba)
Spahija Kozlić (Foto: E. M./Klix.ba)
U utrci za gradonačelnika Zenice nalazi se pet kandidata, a portal Klix.ba je svakom od njih poslao ista pitanja, a odgovore smo dobili od svih osim od aktuelnog gradonačelnika Fuada Kasumovića. U trećem intervju donosimo odgovore kandidata SDA prof. dr. Spahije Kozlića.

U čemu vidite najveći problem u pogledu zagađenja zraka u Zenici i kako planirate da riješite isti?

Nema sistemskog pristupa rješenju problema i to je glavni problem problem. Od registra zagađivača, do cijene koju zagađivač treba platiti, sve to smo trebali imati jučer, a ne sutra. Kad zagađivači shvate da je isplativije uložiti u tehnologije, nego plaćati kazne, tad će i primjeniti tehnologije koje postoje. Ljudi imaju spalionice otpada kao kotlovnice za grijanje grada usred EU, a da se ne može riješiti zagađenje našeg grada?

Kako riješiti saobraćajne gužve, povećati sigurnost u saobraćaju i riješiti stacionarni saobraćaj (parking)?

Treba primjeniti procese i regulative poznate u modernim gradovima, rasteretiti glavne saobraćajnice i izgraditi nove na spornim dijelovima. U predizbornim skupovima smo najavili povezivanje Blatuše i Crkvica i to je samo jedna od stvari kojima treba težiti radi rasterećenja saobraćaja. Kad je gradski prijevoz u pitanju jačanja broja linija, njihove raznovrsnosti i uvođenje popusta i besplatnog prijevoza za određeni dio populacije biće moj prioritet. Niko razuman neće pokrenuti auto i stvarati gužve na malim relacijama ako ima uređen gradski prijevoz.

Poslovne zone, razvoj - U čemu vidite najveći problem Zenice, gdje vidite prednosti i kako riješiti to i poboljšati status 4. grada u BiH?

Ono što je sigurno jeste da privrednici plaćaju strašne rente. Živimo sistem obrnutih vrijednosti u kojima se budžet puni haračem, umjesto uspjehom privrede. Postavljen je princip meni daj moj, a ti se snađi, što nijedna ekonomija ne želi i zato odlaze investitori. U najkraćem okrenuti sve suprotno od onog što je rađeno proteklih osam godina u odnosu prema stvarnim investitorima i privrednicima.

Možete li se vi sjetiti posljednjeg ozbiljnog investitora koji je došao u naš grad? Otiđite u mala mjesta 50, 100 km u krugu oko Zenice vidjećete hale, pogone, poslovne industrijske centre. Neki od njih su došli u naš grad i iz njega otišli glavom bez obzira. Kombinacijom stravično velikih renti i poslovnog "reketa" iole ozbiljni biznisi su otišli samo preko administrativne granice u Žepče, Vitez, Kakanj i tamo zasnovali biznis. Neke šanse su izgubljene, ali Zenica je i dalje izuzetno privlačna zbog lokacije, infrastruktura i tradicije.

Sport i sportska infrastruktura - Zenica je poznata kao grad sporta. Kako riješiti finansiranje sportskih kolektiva i kako unaprijediti dodatno infrastrukturu?

Politika Gradske uprave danas je na nivou ucjenjivanja i "reketiranja" sportskih kolektiva. Samo privrženi i oni koji koriste za promociju jedne osobe mogu dobiti sve, ostali mrvice ili ne. Utvrditi jasne kriterije i stimulisati omasovljavanje sporta. Što se tiče infrastructure ponovo ćemo naći partnere, kako domaće tako i stare sa kojima ćemo proširiti stadion Bilino polje i rekonstruisati postojeće sportske objekte.

Kako poboljšati subjektivni osjećaj ljudi, njihov život i boravak u Zenici, šta ste u razgovoru s ljudima prepoznali kao najveće probleme?

"Program za spas Zenice" po kojem ćemo raditi od oktobra je nastao kao rezultat hiljadu razgovora sa građanima. Naši građani su zabrinuti za trenutnu situaciju u gradu jer svjedoče propadanju svog Grada. Od problema koje su naveli najviše ih se tiče odlaska mladih, to što nas investitori zaobilaze i što nema novih radnih mjesta. Također, ambulante su problem i treba poboljšanje u ovoj oblasti i unapređenje pružanje usluga kako u Gradskoj upravi, tako i u svim javnim preduzećima i ustanovama. Zabrinuti su naši sugrađani i zbog poskupljenja i nedostaka vode, neriješenog problema grijanja i velikog broja pasa lutalica na ulici.

Jedan segment iz Vaših programa?

Od jedanaest politika iz "Programa za spas Zenice" najvažnije mjere se odnose na ekonomski razvoj Zenice i to na ukidanje svih parafiskalnih nameta, ubrzanje procesa za privredne subjekte kako bi se što prije doveli investitori, uspostavile nove poslovne zone i otvorila nova radna mjesta.