Objavljujemo snimke
51

Specijalci Federalnog MUP-a izvlače helikopter Oružanih snaga koji je jučer upao u Jablaničko jezero

A. L.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Policijski službenici Specijalne policijske jedinice (SPJ) Federalne uprave policije (FUP) započeli su danas aktivnosti na izvlačenju helikoptera koji je jučer pao u Jablaničko jezero.

U toku dana asistenciju policijskim službenicima Federalne uprave policije pružit će i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), a čiji se dolazak očekuje uskoro.

Procesu izvlačenja prethodilo je sinoćnje lociranje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od ronilačkog tima Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije na dnu Jablaničkog jezera.

Portal Klix.ba objavljuje ekskluzivne snimke nastale prilikom lociranja helikoptera i dijelova helikoptera, a na kojima se vidi da su pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije radili pod teškim uslovima s obzirom smanjenu vidljivost koju je uzrokovala mutna voda.

Podsjetimo, u helikopteru Oružanih snaga BiH u trenutku jučerašnje nesreće bilo je četvero članova posade. Na svu sreću, samo jedna osoba je zadobila lakše tjelesne povrede.

Nakon nesreće na Jablaničko jezero stigao je i državni ministar odbrane Zukan Helez koji je govorio o tome šta se dogodilo:

"Naš helikopter Oružanih snaga zakačio je žice dalekovoda. Dvije je presjekao, a treća ga je oborila i pao je u vodu. Na svu sreću, brzom reakcijom i pilota i sva četiri člana posade, staložena i smirena reakcija i pripadnika Oružanih snaga koji su čamcima preletjeli. Sve to se dešavalo 40 sekundi, da je neka sekunda bila kasnije pitanje je šta bi se desilo", rekao je Helez.