Uz smanjenu vidljivost
95

Specijalna jedinica FUP-a locirala helikopter u Jablaničkom jezeru, sutra se nastavlja izvlačenje

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Policijski službenici Specijalne policijske jedinice (SPJ) Federalne uprave policije (FUP) locirali su večeras helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji je danas pao u Jablaničko jezero.
Specijalna policijska jedinica Federalne uprave policije, odnosno ronilački tim, uključen je danas po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u aktivnosti koje su imale za cilj lociranja helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Nakon višesatne pretrage, uprkos smanjenoj vidljivosti koju je uzrokovala mutna voda, policijski službenici SPJ FUP-a uspjeli su locirati pali helikopter i dijelove helikoptera na dnu Jablaničkog jezera.

U toku sutrašnjeg dana bit će nastavljene zajedničke aktivnosti na izvlačenju helikoptera.

Specijalna policijska jedinica Federalne uprave policije elitna je policijska jedinica koja se može pohvaliti jednim od najboljih ronilačkih timova u regiji.

Inače, nakon pada helikoptera u Jablaničko jezero Federalni vodni inspektor preduzeo je preventivne mjere.

"Naime, u helikopteru se prema izjavama odgovornih lica nalazi oko 400 litara goriva, zbog čega je federalni vodni inspektor, uz saglasnost postupajućeg tužioca, usmeno naložio hitno postavljanje barijera na vodi kako bi se blagovremeno zaustavilo i saniralo eventualno izlijevanje goriva za vrijeme izvlačenja helikoptera", poručuju iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.