Opisali stanje na terenu
364

Speleološko društvo iz Mostara tvrdi da ih je FUCZ prekinuo u spašavanju starice tokom poplava u BiH

N. Ž.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Speleološko društvo "Herceg" iz Mostara se oglasilo na Facebooku povodom iskustva svojih članova u akcijama spašavanja u Donjoj Jablanici nakon razornih poplava koje su pogodile ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Kako sami ističu, nisu se htjeli oglašavati ranije zbog "suosjećanja prema svim žrtvama", ali su odlučili podijeliti iskustvo svojih članova koji su na dan kada su dijelove BiH pogodile razorne poplave.

Iz ovog društva kažu kako su već u pet ujutro znali šta se dešava i krenuli put Donje Jablanice, gdje je bila najteža situacija nakon poplava.

"Pored standardne opreme sa sobom nosimo i opremu za proširivanje, koja će se pokazati jako ključna kasnije. Za sve koji ne znaju o čemu se radi, to je jedan čitav set posebne opreme koji se koristi u jamama/spiljama za širenje uskih prolaza", pojasnili su.

Kako su dalje rekli, došli su do restorana "Vrelo", gdje više nisu mogli naprijed. Tu su čekali dalje instrukcije te se uvjerili koja je skala katastrofe koja je pogodila ovaj predio BiH.

"Ispred nas se vide novonastali slapovi koji se nemilo sručavaju preko ceste u Neretvu, malo dalje od nas je nestala cesta, a čije je mjesto zauzela novonastala bujica. Poviše ceste se vide šine u zraku, a iza njih jedno nepregledno bjelilo koje ukazuje na količinu odrona koji se pokrenuo", opisali su stanje.

Dalje iz društva "Herceg" kažu kakva je situacija bila sa rijekom Neretvom kada su ušli u čamac i krenuli prema naseljenom dijelu.

"Kako plovimo prema mjestu nesreće prolazimo kroz stotine metara smeća na površini Neretve. Između drveća odjednom oko nas plutaju lopte, dječje lutke, igračke, papuče, i u tom trenutku shvatite gdje idete i pokušavate sebe pripremiti psihički za prizor koji slijedi. Koliko se god osobno pripremao, nisam se mogao pripremiti za prvi prizor razmjere razaranja 'jednog odrona'", kažu oni.

Po dolasku u prvi dio naselja, došli su do kuće gdje se nalazila jedna starija osoba, a do koje se moglo doći samo rušenjem neoštećenog dijela kuće.

"U toj kući u fizički neoštećenom dijelu je spavala starica, gdje je mulj bio sada skoro do stropa donjeg dijela kuće. U trenutku našeg dolaska sa krampama su mještani pokušali izbiti bočni zid kako bi došli do starice. Mi vadimo našu opremu za proširivanje, u međuvremenu molimo mještane da se sklone, koji bez pogovora slušaju i puštaju nas da radimo. U roku od 15 minuta pravimo dvije rupe na bočnom zidu i spuštamo nivo mulja za 20 cm. Zatim uzimamo opet opremu da napravimo novu rupu kako bi nastavili sa ispuštanjem mulja", saopštili su.

Međutim, u tom trenutku, prema tvrdnjama članova ovog društva, stiže član Federalne uprave civilne zaštite.

"U tom trenutku neko me kucka po leđima, okrećem se jer ne čujem zbog čepova u ušima i pokazuje mi da prekinem sa radom. Zbunjen, vadim čepiće i pitam šta se događa, govora mi da FUCZ daje naredbu kako se svi trebamo skloniti. Ništa ne razumijem, jer nisam čuo početak razgovora, pitam u čemu je problem, odgovara mi da će puštati novonastalo jezero iznad, i da smo u opasnosti da se moramo skloniti. Postavljam pitanje da li mogu dobiti još 20 minuta vremena da dođemo do starice, a dobijam odgovor da se 'svi moramo skloniti'", kažu iz društva "Herceg".

Dalje autor ove objave na Facebooku, člana društva, govori kako mu je samo jedno pitanje bilo u glavi kada je dobio naredbu FUCZ-a.

"Pitanje mi se vrti u glavi: Ako znamo da je tu osoba, zar ne bi to trebao biti prioritet, a ne ispuštanje jezera koje će trajati satima (kasnije se ispostavilo da je trajalo skoro 24h). Ne samo to, šta ako je kojim slučajem neka osoba preživjela ispod silnih ruševina nizvodno od jezera, ti ih ideš potopiti još jednom? Između ostalih i ova starica, sada možemo doći do nje, a poslije toga? Kad smo počeli prikupljati našu opremu jedan momak kraj nas drhtavim glasom izgovara: 'Ljudi, hvala vam'. Zbog silnih emocija koje su vladale kod svih, i napetog stanja zbog same situacije, odlučujemo se povući u nadi da će nas angažirati kasnije", pojašnjava on situaciju.

Međutim, do narednog poziva nije došlo. Kako tvrde, FUCZ su odlučili da im ne treba pomoć drugih timova.

"To čekanje kasnije se odvilo tako da FUCZ, koji je valjda predvodio čitavu akciju, rekao da će se oni dalje nastaviti sami i da ostali timovi nisu potrebni. I poslije nekoliko dana još uvijek mi je starica u glavi, i ne samo ona neko i drugi do kojih smo možda mogli doći našom tehnikom proširivanja, ali jednostavno nismo dobili ni vremena ni prostora", kažu iz ovog društva.

Za kraj ističu da je cilj ove objave da se ukaže "na hitnost postojanja nekog kriznog menadžmenta koji će upravljati u ovakvim ili sličnim situacijama."

"Na terenu je to izgledalo haotično, puno različitih timova, niko ne zna ko je sve tačno na terenu, ko sa kim upravlja, tko kome naređuje itd. Nadalje potrebno je znati sa kojima resursima i ljudstvom se raspolaže, a ne stihijski ili na 'ho-ruk' se ljudi dignu, pa ko šta uradi, valjda ispadne dobro. Nažalost ovo nam je svima jedna loša škola, ali pametan iz grešaka uči. Valjda ćemo biti dovoljno pametni da težimo istom rješenju jer imamo zajednički cilj", stoji na kraju teksta kojeg potpisuje Ivan Marić, član Speleološkog društva "Herceg" iz Mostara.