Sarajevo
116

Sportska dvorana Pete gimnazije i Gimnazije Dobrinja dobit će novi parket

B. R.
Potpisivanje sporazuma o rekonstrukciji sportske sale dobrinjskih gimnazija (Foto: Općina Novi Grad)
Potpisivanje sporazuma o rekonstrukciji sportske sale dobrinjskih gimnazija (Foto: Općina Novi Grad)
Nakon što je nedavno završena rekonstrukcija krova sportske dvorane u sarajevskoj Petoj gimnaziji i Gimnaziji Dobrinja, učenici ovih škola, kao i svi koji tu budu trenirali, dobit će novi pod i znatno bolje uslove za rad i treninge.

Kako su saopćili iz Općine Novi grad Sarajevo, oštećena i dotrajala sportska dvorana, koju koriste spomenute škole, bit će opremljena najsavremenijom podnom oblogom.

Okvirni sporazum za rekonstrukciju podne obloge, tj. ugradnju novog parketa danas su potpisali načelnik Novog Grada Semir Efendić (SBiH) i predstavnica firme izvođača radova Trisar Inn Sandra Selimović. Potpisivanju sporazuma prisustvovale su i direktorice Pete i Dobrinjske gimnazije Deniza Tokalija i Sanela Slatina.

Efendić: Bolji uslovi

Načelnik Efendić je napomenuo da je krov fiskulturne sale od njene izgradnje pa do ove godine prokišnjavao te da je došlo do znatnog oštećenja parketa. Projekat rekonstrukcije krova je završen, a sada predstoji ugradnja potpuno novog parketa.

"Prije dvije-tri godine smo završili jednu takvu dvoranu u školi 'Umihana Čuvidina' i s obzirom na to da imamo mnogo pozitivnih reakcija sportista i ostalih koji koriste tu dvoranu, odlučili smo da uradimo isti ili sličan parket u ovoj dvorani koju koristi Sportska gimnazija. Iz tog razloga, jer je to jedina takva srednjoškolska ustanova u u Bosni i Hercegovini, smatramo da oni treba da imaju najbolje uslove za dvoranske sportove", izjavio je Efendić.

Podsjetio je da je projektovanje završeno, da je provedena javna nabavka te da vrijednost radova iznosi 430.000 KM. Ukazao je da se potpisivanjem ugovora stiču preduslovi za početak radova.

"Nakon sanacije krova i rekonstrukcije ovog parketa, mislim da će učenici obje škole dobiti mnogo bolje uslove za tjelesni odgoj i treninge, kao i svi ostali sportski klubovi koji izvan nastave budu koristili salu. Nama kao Općini je to bilo značajno i danas potpisujemo ugovor kako bismo omogućili završetak ovih radova", naveo je.

Istakao je da su budžetska sredstva Općine planirani dijelom u ovoj godini i dijelom u narednoj godini.

"Ako izvođač radova bude u mogućnosti da sve radove izvede u toku ove godine, mi ćemo biti u mogućnosti da to finansiramo", rekao je Efendić.

"Vrhunski parket"

Sandra Selimović je kazala da je firma Trisar Inn dugogodišnji zastupnik Elan Eventa za Bosnu i Hercegovinu i izrazila je zadovoljstvo kada takvu opremu, za koju je naglasila da je vrhunskog kvaliteta i renomirani brend u svijetu, imaju priliku da koriste za opremanje fiskulturnih sala i sportskih dvorana.

"Parket koji ćemo ugraditi je zaista vrhunski. Njime su opremljene dvorane i po Evropi i po svijetu, tako da će i Peta gimnazija i Gimnazija Dobrinja dobiti vrhunski parket koji zaslužuju. Nadamo se da će radovi biti završeni u ovoj godini", izjavila je Selimović.

Zadovoljstvo školskih predstavnica

Direktorica Pete gimnazije Deniza Tokalija zahvalila je načelniku na izdvojenim sredstvima za rekonstrukciju sale, ali i drugim oblicima podrške koju ovoj obrazovnoj ustanovi, kako je rekla, kontinuirano pruža Općina Novi Grad Sarajevo.

"Peta gimnazija je jedina škola u Bosni i Hercegovini koja ima sportska odjeljenja i gdje se zaista obrazuju i odgajaju vrhunski sportisti naše države. Rekonstrukcija krova, koja je bila u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo i Općinom Novi Grad, riješila je mnoge probleme. No, sportska sala je uništena prokišnjavanjem i ta oštećenja nismo mogli sanirati", istakla je Tokalija.

U ime učenika, roditelja i zaposlenika škole zahvalila se načelniku na pomoći kada su u pitanju sportske aktivnosti te je izjavila da svi spomenuti sa zadovoljstvom očekuju da se radovi privedu kraju kako bi mogli nastaviti s redovnom nastavom. 

Prisutnima se obratila i direktorica Gimnazije Dobrinja Sanela Slatina.

"U ime učenika, roditelja, profesora, pa i stanovnika općine Novi Grad, zahvaljujem se našem uvaženom načelniku Semiru Efendiću što nas uvijek bezuslovno podržava kako bi naš odgojno-obrazovni rad u Gimnaziji Dobrinja i Petoj gimnaziji bio vrhunski i kvalitetan", navela je Slatina.

U sportskoj dvorani površine 1.100 metara kvadratnih potpuno će biti demontirane sadašnja podna obloga i drvena podkonstrukcija te ugrađen potpuno novi parket od kanadskog javora, saopćili su iz Općine Novi Grad Sarajevo.