Mostarske priče
37

Sprema li Čović politički "svilen gajtan" za Marija Kordića i tinja li sukob u HDZ-u?

F. H.
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Kandidat za Gradsko vijeće Mostara i član HRS-a Slaven Bevanda je tokom debate u Klix Studio ukazao na to da Mario Kordić neće biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Mostara.

"Ja mislim da Mario Kordić uopće neće biti kandidat", kazao je Bevanda tokom debate u Klix Studio.

Ovime je Bevanda nagovijestio ono o čemu se već prilično dugo priča po mostarskim kuloarima, a to je da je trenutni gradonačelnik Mostara Mario Kordić našao se u nemilosti lidera HDZ-a Dragana Ćovića. Naime, i prema saznanjima Klix.ba, zaista postoji velika vjerovatnoća da Mario Kordić neće dobiti podršku Dragana Čovića za obnovu mandata.

Također, jedna od stvari koja može da upadne u oči u Mostaru jeste da u Mostaru i nisu tako česti plakati sa likom Marija Kordića. Naravno to se ne može uzeti kao neki golemi pokazatelj iz više razloga, ali u kombinaciji sa drugim informacijama može ukazivati na politička kretanja.

Čović u Kordiću vidi potencijalnu konkurenciju za preuzimanje vođenja stranke i hrvatske politike u Bosni i Hercegovini, a posebno ga zabrinjava što postoje naznake da takvo nešto ne bi bilo "mrsko" ni Andriji Plenkoviću i HDZ-u u Hrvatskoj. Prema informacijama upravo Plenković u Kordiću vidi novog lidera.

O ovome je u ljeto 2022. godine pisao i hrvatski Nacional, koji je tvrdio da je Kordić dobro kotirao kao mogući kandidat za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda umjesto Dragana Čovića.

Iako se ovo pisanje nije obistinilo činjenica je da je Kordić u velikoj mjeri političar koji nije opterećen potezima iz prošlosti i koji kao gradonačelnik Mostara nije izazivao prevelike skandale. Sa druge strane Dragan Čović je jedan od najdugovječnijih političara u Bosni i Hercegovini, a nad njegovom glavom zbog protivljenja Južnoj interkonekciji kao Damaklov mač vise američke sankcije.

Jasno je da bi u slučaju da Čović bude sankcionisan zbog suprostavljanja američkim strateškim interesima na Balkanu, a što prema tvrdnjama SAD-a Južna interkonekcija jeste to predstavljalo i veliki izazov za Hrvatsku. U tom slučaju bi Mario Kordić sa izgrađenim imidžom predstavljao bio u dobroj situaciji da se nametne kao novi vođa HDZ-a bez tereta sukoba sa najvećom svjetskom silom.