Paklene vrućine
22

Srednjoročna prognoza FHMZ-a: Padavina i osvježenja ni na vidiku, čekaju nas tropske noći

M. G.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je izglede vremena za naredne dvije sedmice. Prema njihovoj srednjoročnoj prognozi, osjetnije zahlađenje, s padavinama, ne možemo očekivati još jedno izvjesno vrijeme.

"Na podjednaku vrućinu, lokalno čak i izraženiju, valja nam se prilagoditi u narednih sedam do deset dana, do kada će u Bosnu i Hercegovinu i dalje pristizati topao zrak sa sjevera Afrike. U danima vikenda, u poslijepodnevnim satima, postojaće uslovi i za kraći lokalni pljusak u centralnim i istočnim područjima", navode iz FHMZ-a.

Kako su dodali, obilje sunca i uglavnom slab vjetar pogodovat će za ljetne aktivnosti.

"Ali imajte na umu stalna upozorenja na vrućinu koja može biti opasna za zdravlje, i da je indeks UV zračenja vrlo visok. Uslovi za tropske noći postojatće na čitavom prostoru zemlje", dodaju iz FHMZ-a.

Prema njihovoj prognozi, u ovom periodu očekuju nas veoma visoke temperature zraka.

"Minimalne temperature zraka u varirat će između 20°C i 26°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 28°C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 36°C i 41°C. Lokalno maksimalne temperature mogu rasti i do 42°C", naglašeno je u saopćenju.

Za kraj, najavili su kada bi građani Bosne i Hercegovine mogli očekivati osvježenje u vidu konkretnijih padavina koje bi sa sobom donijele i pad tropskih temperatura zraka.

"U periodu od 22. do 25. jula izgledan je prelezak jedne fronte preko naše zemlje, koja bi uslovila osjetniji pad temperature zraka, ali i izvjesnu količinu padavina. Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 13°C i 18°C, u Hercegovini do 20°C. Najviša dnevna temperatura od 22°C do 27°C, jugu zemlje do 30°C", istaknuto je u prognozi FHMZ-a.