Čeka potvrdu Senata
65

Šta BiH može očekivati od (vjerovatno) novog ambasadora SAD-a Douglasa Jonesa

N. Ž.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, a ime koje je predložio kabinet predsjednika Joea Bidena je Douglas D. Jones.

Nakon više od dvije godine u BiH, Michael Murphy bi uskoro trebao biti "bivši", a predloženo ime poznato je u diplomatskim krugovima.

Douglas D. Jones je karijerni diplomata kojem bi, ako ga potvrdi viši dom Kongresa SAD-a, odnosno Senat, ambasada u Sarajevu bila prva koju bi samostalno predvodio. Bez obzira na to, Jones je itekako iskusan, a posebno se to odnosi na pitanja vezana za Zapadni Balkan.

Više rada, manje priče

Kako za Klix.ba kaže diplomatski izvor koji je sarađivao s Jonesom u prošlosti, riječ je o čovjeku koji je jako dobro informisan o dešavanjima u BiH, ali u ostatku Balkana.

Naš izvor također ističe da se od Jonesa može očekivati direktniji pristup od dosadašnjeg ambasadora Murphyja. Kako dalje kaže, Jones je metodičan i sistematičan u svom radu i od prvog dana će biti aktivan u svojoj ulozi. Sumirao je očekivanja od Jonesa kao "manje priče, više rada", mada je i istakao da je Murphy uradio mnogo za odnose SAD-a i BiH tokom svog mandata.

Diplomatski izvor je za Klix.ba još istakao da, iako se radi o karijernom diplomati, ovo je "imenovanje s političkom pozadinom."

Jonesovo bogato iskustvo u diplomatiji

Posebno se ističe njegovo iskustvo u misiji SAD-a pri NATO-u. Kao neformalni lideri Alijanse, SAD će uvijek na pozicije unutar svoje misije u ovom vojnom paktu imenovati najbolje što imaju iz diplomatskog kora, a Jones je bio na dvije najvažnije pozicije u misiji.

Od augusta 2018. do septembra 2021. godine, Jones je bio zamjenik šefa misije SAD-a pri NATO-u, a jedno vrijeme je kao vršilac dužnosti bio i šef misije. Važno je da je Jones imenovan 2018. godine na ovu poziciju, imajući u vidu da je tada na čelu SAD-a bio Donald Trump. Tako se može očekivati i da, ako u novembru pobijedi upravo Trump, Jones ostane na poziciji ambasadora u BiH.

Poznavanje situacije na Balkanu Jones ima iz svog iskustva u ambasadama SAD-a u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gdje je radio kao zamjenik šefa misije. Od drugog diplomatskog iskustva, vrijedi istaći i da je bio dio tima ambasade SAD-a u BiH, ali nije poznato kada je Jones bio u Sarajevu.

Saradnja s Jamesom O'Brienom

Od kada je napustio misiju SAD-a pri NATO-u, Jones radi kao zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Svoj mandat je počeo pod Karen Donfried, ali je već skoro godinu dana glavni zamjenik Jamesa O'Briena, koji je u BiH poznat kao direktan kritičar antiustavnih politika koje dolaze iz Republike Srpske, ali i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Međutim, kako bi Jones došao na poziciju ambasadora, potrebna je potvrda u Senatu. Zasad nije zakazana sjednica ovog zakonodavnog tijela, pa će Jones još malo sačekati prije dolaska u Sarajevo. Ono što kaže dosadašnja praksa po pitanju ambasadora je da će Senat vjerovatno potvrditi sva imenovanja, uključjući Jonesa.

Ako ga Senat potvrdi, Jones će postati 12. ambasador SAD-a u BiH. Prije Murphyja, koji je još uvijek aktuelni ambasador, na toj poziciji su bili Eric Nelson, Maureen Cormack, Patrick Moon, Charles English, Douglas McElhaney, Clifford Bond, Thomas Miller, Richard Kauzlarich, John Menzies i Victor Jackovich.