Posljednji pregovori
0

Šta do sada znamo o kandidatima za načelnike u Sarajevu: Trojka bez dogovora u Općini Centar

S. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Do početka jula sve političke stranke moraju potvrditi imena kandidata za načelnike kako bi Centralna izborna komisija (CIK) izvršila provjere i registraciju. Za sarajevske općine je poznata većina kandidata, a zanimljivo je da Trojka (SDP, NS i NiP) nije uspjela postići dogovor za Općinu Centar.

Procjep na relaciji NiP i Naša stranka koji je "eksplodirao" prošle godine nikada nije zaliječen te će Trojka u ovoj općini izaći s dva kandidata, što otvara i šanse za kandidata opozicije, a to će kako stvari stoje biti kadar DF-a.

U Našoj stranci su kako saznajemo usaglasili da ponovo podrže Srđana Mandića, aktuelnog načelnika, u vezi čijeg rada je i došlo do svađe s koalicionim partnerima iz NiP-a. Kako nam je potvrđeno Mandićevu kandidaturu u Centru će osim NS-a podržati i SDP, no NiP, će izvjesno je imati svog kandidata.

Ranije se u taj kontekst dovodilo ime Gorana Terzića, ali to još nije potvrđeno. Ono što je isto moguće je da NiP jednostavno odbije podržati Mandića bez svoje kandidature.

Druga sarajevska općina koja je također zanimljiva u kontekstu kandidatura je Novo Sarajevo. SDP će umjesto Hasana Tanovića kandidirati aktuelnu gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, a kako saznajemo podršku bi im trebala pružiti i NS i NiP. U ostalim općinama Trojka će imati zajedničke kandidate.

Tako će u Starom Gradu stati iza Irfana Čengića, a za sada je poznato da će mu se suprotstaviti Dženan Selimbegović iz SDA.

U Centru bi kandidat trebao biti DF-ov Dennis Gratz, kojeg bi trebali podržati SBiH i SDA. Kandidat opozicije u Novom Sarajevu bi trebao biti Muamer Bandić, a u Novom Gradu vjerovatno bi iza Semira Efendića trebali stati i iz SDA, uprkos protivljenju općinske organizacije SDA.

Prema posljednjim informacijama iz NiP-a Mirza Selimbegović, aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad, trebao bi biti kandidat Trojke.

Na Ilidži je odavno poznata kandidatura aktuelnog načelnika Nermina Muzura (NiP).

U Vogošći bi SDP trebao kandidovati Fuada Abaspahića, dok će SDA ponovo stati iza Migdada Hasanovića. U Ilijašu bi u utrku za načelnika ponovo trebao NiP-ov Amar Dovadžija, koji je prije četiri godine tijesno poražen od SDA-ovog Akifa Fazlića.

Umjesto Hamdije Ejubovića, dugogodišnjeg načelnika iz SDA, ta stranka će ovaj put stati iza kandidature Eldara Čomora, aktuelnog zastupnika u Parlamentu FBiH. Također, u toj općini u opticaju je i kandidatura Enesa Kazića iz NiP-a.

Nezavisni kandidat za načelnika Hadžića na predstojećim lokalnim izborima bit će Sabahudin Kazić, po zanimanju magistar politologije. Radno iskustvo sticao je kao uposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane FBiH i Općine Hadžići