Informacija DEI-e
39

Šta je potrebno da BiH uvede SOS broj 112: Spreman zakon, ali je potreban još niz koraka

S. Š.
Nedeljko Čubrilović (ministar saobraćaja i veza RS) i Edin Forto (Ministar komunikacija BiH)
Nedeljko Čubrilović (ministar saobraćaja i veza RS) i Edin Forto (Ministar komunikacija BiH)
Direkcija za evropske integracije (DEI) u Bosni i Hercegovini upoznala je resorna ministarstva o koracima koje je potrebno napraviti kako bi na državnom nivou uveli jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112, a što je naša obaveza u okviru IPA programa 2025-2027.
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dobilo je od Direkcije za evropske integracije (DEI) obavještenje u kojem informišu o početku programiranja IPA-e za period 2025-2027. godine, a što su proslijedili Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

U dopisu DEI-a Ministarstvu sigurnosti stoji da prvenstveno moramo osigurati donošenje izmijenjenog ili novog zakona koji uređuje sektor (tele) komunikacija na nivou BiH i usklađivanje entitetskog i zakonodavstva Brčko distrikta.

Ovo ministarstvo je nadležno za provođenje navedene aktivnosti, a do 21. augusta bi trebali informisati Vijeće ministara o statusu novog ili izmijenjenog zakona, kojim bi se omogućilo uspostavljanje jedinstvenog broja za hitne slučajeve. Ministarstvo komunikacija, prema našim informacijama, već ima pripremljene izmjene zakona koje bi trebalo uputiti u zakonsku proceduru nakon što i iz RS-a dobiju pozitivno mišljenje o uvođenju hitnog broja.

Nakon toga, idući korak bi bio formiranje posebne radne grupe sastavljene od relevantnih predstavnika svih nivoa vlasti u BiH koja će biti zadužena da izradi Akcioni plan za uvođenje sistema 112, čije usvajanje će biti na Vijeću ministara.

Tek nakon što se ispune svi ovi koraci, EU može razmatrati pružanje finansijske podrške za aktivnosti uvođenja broja 112 u BiH.

S obzirom na to da Ministarstvo sigurnosti BiH nije nadležno za donošenje novog ili izmijenjenog zakona, iz ovog ministarstva su uputili molbu Ministarstvu komunikacija i prometa BiH da ih do 21. augusta informišu o statusu ovakvog zakona.

Podsjetit ćemo, Vlada Republike Srpske je prošle sedmice prihvatila Informaciju o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve "112". Iz Vlade RS su saopćili da podržavaju uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve "112" u Bosni i Hercegovini uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti Republike Srpske.

Prije nego što Ministarstvo komunikacija i prometa BiH krene sa pisanjem novog ili sa izmjenama postojećeg zakona, potrebno je da Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a njima dostavi mišljenje na Nacrt zakona o dopuni Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve "112".

Podsjetimo, priča o uvođenju jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 datira još od 2017. godine, a ponovo je stavlja u fokus nakon što Bosna i Hercegovina korača ka članstvu u Evropskoj uniji.

Riječ je o broju koji se uvodi kao jedinstveni evropski broj za hitne pozive, a koristi se u svim članicama Evropske unije, kao i gotovo svim državama kandidatima za članstvo u EU. Iz RS-a su se tome protivili jer se broj mora uvesti na državnom nivou.