Policijska saradnja
91

Šta je s Konakovićevom suspenzijom sporazuma sa Srbijom? "Može ga okačiti mačku o rep" i "Pusti snovi"

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Tokom sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministri iz Republike Srpske Nenad Nešić i Staša Košarac su se obratili medijima o temama sa sjednice i aktuelnostima u državi, prilikom čega su naglasili da inicijativa Elmedina Konakovića o suspenziji sporazuma sa Srbijom neće imati podršku.

Konaković je ranije najavio da će pokrenuti inicijativu za suspenziju Sporazuma o policijskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Srbije.

Osim što je riječ o regularnom sporazumu, koji imamo s više od 20 država, uključujući i one u regionu, ovakav prijedlog Konakovića je "pucanj u prazno" i zbog toga što je jasno da bez ministara iz RS-a nije moguće suspendovati taj Sporazum. Njihov stav je također jasan, i političkom laiku i ministru.

"Konaković je danas pokušao da centralizuje BiH, da ukine ovlaštenja MUP-a RS-a. Ja želim da kažem da mi to danas nismo dozvolili, glasali smo protiv takvog njegovog prijedloga, saradnja koja postoji u regionu je dobra, imamo veliki broj sprorazuma, zajedničkih akcija i ne vidim da tu treba išta mijenjati. Nema ništa od centralizacije BiH i nema ništa od ukidanja ovlaštenja RS-a", kazao je ministar sigurnosti Nenad Nešić.

Nešić je također kazao da bez ministara iz Republike Srpske zakonski nije moguće usvojiti Konakovićev prijedlog.

"Nikako nije moguće, dok je nas Srba u Vijeću ministara - nikako. Pravno se nikako ne može suspendovati jer mi sjedimo u Vijeću ministara. To su njegovi pusti snovi, MUP RS će vršiti svoja ovlaštenja kao i do sada, radit ćemo na policijskoj saradnji i borit ćemo se protiv kriminala", poručio je.

Novinarima se tokom sjednice Vijeća ministara BiH obratio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, koji je kazao da je Konakovićeva inicijativa "potpuno van pameti" i da nije u skladu sa zakonima.

"To je proizvod političke potrebe predlagača... Sporazum i sa Srbijom i sa Hrvatskom je u skladu sa Ustavom i zakonom. Ta potreba da se bez institucija u Sarajevu ne može regionalno sarađivati je priča koju ćemo okačiti mačku o rep", poručio je Košarac.

Naglasio je da nikakva suspenzija tog sporazuma neće dobiti podršku Srba u institucijama i da takav zahtjev neće biti usvojen na nivou Vijeća ministara u BiH.

"Ako bude insistirao i sutra, reći ćemo mu i sutra isto, kad god to kaže, bit ćemo protiv jer nećemo dozvoliti da budu nadređene institucije za koje tako ne piše u ustavu. To što neko ima fikciju da pravi neku krovnu organizaciju i da se bez nje ne može ništa - ima dovoljno prostora za sanjanje", rekao je Košarac.

Konaković je pak nakon završene sjednice Vijeća ministara BiH naglasio da će i dalje insistirati na reviziji zbog toga što ne vjeruje policiji iz Srbije.