Desila se dva onečišćenja
27

Šta je važnije - voda ili novac? Rudnik u Olovu radio bez dozvola pa nakon zabrane izveo radnike na ulicu

E. M.
Protest radnika rudnika pred Općinom Olovo (Foto: Radio Olovo)
Protest radnika rudnika pred Općinom Olovo (Foto: Radio Olovo)
Stanovnici Olova se često žale na zagađenje vode za koje se pretpostavlja da potiče od rudnika olova u blizini izvorišta. Nadležni su se uključili u rješavanje ovog pitanja, navodeći da rudnik mora posjedovati dozvole koje će osigurati zdravlje ljudi, dok iz uprave rudnika tvrde da im opstruiraju dobijanje dozvola.

Više od stotinu radnika rudnika Geomet nedavno je protestvovalo pred zgradom Općine Olovo. Rečeno im je da još uvijek nisu izdate potrebne dozvole što direktno dovodi do gašenja rudnika.

Međutim, iz Općine Olovo su kazali da moraju postojati dozvole za sve ono što se radi u krugu rudnika, a što su nam detaljno pojasnili iz Pravobranilaštva Olovo.

S obzirom na to da se rudnik nalazi u neposrednoj blizini lokacije Zeleni vir i izvorišta s kojeg se vrši javno vodosnabdijevanje građana Olova, naglasili su nam prvenstveno da je vodosnabdijevanje javni interes iznad svakog ekonomskog/poslovnog interesa.

"Radnicima je rečeno da će biti vraćeni na posao ako Općina odustane od pokrenutih postupaka. Preko radnika, na Općinu se vrši pritisak da u suštini dozvoli da rudnik, opasnu djelatnost, radi bez ikakvih zakonskih ograničenja. Naglašavamo, da kada je u pitanju o zakonitosti dozvola, za koje se ispostavilo da su manjkave, bespredmetno je o istim 'pregovarati' jer iste moraju biti zasnovane na zakonu", kazali su nam iz Pravobranilaštva.

Ističu da je rudnik bez valjane vodne dozvole za gravitaciju poslovao od jula 2023. do 30. septembra 2024. godine te da im nije jasno zašto sad činjenica da dozvole nisu valjane predstavlja neotklonjivu prepreku pa se zaposlenicima daju otkazi, a ranije za tim nije bilo potrebe.

Iz Pravobranilaštva su naveli i incidente koji su se dogodili.

"Mi smo imali dva zagađenja rijeke Bioštice, koja potvrđuju našu bojazan i ukazuju potencijalnu ekološku katastrofu ukoliko se rad rudnika ne dovede u zakonske okvire, pogotovo ako bi se flotacija dozvolila bez potrebnih ispitivanja i studija. U februaru 2023. godine incident se desio izlijevanjem sadržaja jalovišta iz rudnika- rudarski otpad. Zagađenje se rijekom Biošticom širilo nizvodno, rijekom Krivajom, pa rijekom Bosnom, proglašen je II stepen ugroženosti, a koncentracija rude olova u rijeci bila je za 33 puta veća od maksimalno dozvoljene koncentracije. Navedeno je uzrokovalo da se Općina aktivnije angažuje u postupke koji se vode u pogledu dozvola koje se izdaju rudnik, a prvenstveno onih koji se tiču voda i okoliša", kazali su za Klix.ba te dodali:

"Incident se ponovio u maju 2024. godine na istom mjestu kao i 2023. godine, pri čemu je vrijednost olova u rijeci bila 22 puta veća od dozvoljene. Prilikom ovog incidenta, niko od nadležnih inspekcija nije izlazio na teren niti su poduzeli bilo kakve radnje iako su o istom uredno obaviješteni. Analiza vode je izvršena u Zavodu za javno zdravstvo FBiH."

Posebno je opravdana bojazan Općine jer bi, kako im je rečeno, rudnik htio da uvede hemijsku preradu rude "napamet" te da u kontekstu dešavanja u Jablanici njima ne prijeti kamenje već hemikalije.

"Općini Olovo je, kroz cijeli period rada rudnika, bila predstavljena gravitaciona metoda obrade rude, pri čemu se eksplicite isključivala flotacija i to upravo zbog rizika koje predstavlja za okoliš. Do novembra 2023. godine, uopšte se ne spominje flotacija kao tehnologija obrade rude. Gravitaciona metoda obrade rude je uslovno 'čista' metoda, dok flotaciona metoda podrazumijeva primjenu hemijskih reagenasa, a uslijed čega su posljedice i uticaj na okoliš različiti. Zbog navedene razlike u tehnologiji obrade rude, potrebna su posebna odobrenja i studije. Poslije incidenta 2023. godine, Općina saznaje da je rudniku izdata dopunska okolišna dozvola 2022. godine kojom je dozvoljena flotaciona metoda obrade rude", naglašavanju iz Općine Olovo.

Na kraju su naveli da vezano za dozvole koje se spominju i protiv kojih su pokrenuti postupci su dozvole za flotacionu obradu rude, dopunska okolinska dozvola iz 2022. za flotaciju, vodna dozvola za gravitacionu metodu te za objekte i postrojenja za flotaciju.

"Sve navedeno je iniciralo da Općina pokrene postupke pred nadležnim institucijama i Agencijama, a prvenstveno onih koji se tiču voda i okoliša", zaključili su iz Pravobranilaštva Općine Olovo.