Loše vijesti
102

Šta kaže vremenska prognoza za naredne dane? Kiša će padati i za vikend

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon obilnih padavina koje su u četvrtak navečer i petak ujutru pogodile veće dijelove BiH, brojna mjesta su poplavljena.

Zbog toga je u ovim trenucima mnogim stanovnicima Bosne i Hercegovine važno kakva je vremenska prognoza za naredne dane.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da će kiša biti nastavljena i u danima vikenda.

Kad je u pitanju prognoza za danas, prije podne se očekuje oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U drugom dijelu dana će doći do djelomičnog smanjenja oblačnosti. Oblačno vrijeme će se zadržati u sjevernim područjima Bosne. Vjetar će biti slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23°C, u sjevernim područjima od 14 do 18°C, a na jugu zemlje do 26°C.

U Sarajevu će prije podne biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U drugom dijelu dana se očekuje smanjenje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura zraka će biti oko 22°C.

U subotu se očekuje oblačno vrijeme u sjevernim područjima Bosne, u ostatku zemlje promjenljiva oblačnost, ali i dalje nestabilno vrijeme. Širom zemlje povremeno može padati kiša ili lokalni pljusak. Vjetar će biti slab, u Hercegovini i jugozapadu Bosne južnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar je sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka će biti većinom između 8 i 12°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini će prije podne biti pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili lokalnim pljuskom. U drugoj polovini dana se očekuje postepeno smanjenje oblačnosti i prestanak padavina. Vjetar će biti slab, u Hercegovini i jugozapadu Bosne južnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar će biti sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka će biti većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 21°C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove će biti dosta magle i niske oblačnosti. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C.

U utorak veći dio dana će biti sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu se očekuje tokom noći na srijedu. Vjetar će biti umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C.