Analiza kandidata
81

Šta političari s važnih funkcija na državnom i entitetskom nivou rade na listama za lokalne izbore?

N. V.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Svake četiri godine na listama za lokalne izbore gledamo političare koji već imaju funkcije na višim nivoima vlasti, a koji se tu nalaze, kako se na kraju uglavnom ispostavi, samo kako bi svojom prepoznatljivošću donijeli veći broj glasova stranci.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je objavila preliminarnu listu kandidata za općinska vijeća i kandidata za načelnike i gradonačelnike na lokalnim izborima u oktobru 2024. godine. Na listama je moguće vidjeti političare koji već imaju odlične funkcije na državnom ili entitetskom nivou.

Tako se u Doboju kao nosilac liste našao čak državni ministar Sevlid Hurtić, koji predvodi listu BH Zelenih i SDA. Kako očekivati da napusti ovako važnu poziciju kako bi ušao u gradsko vijeće, koje sa sobom donosi mnogo manje moći i novca nego upravljanje ministarstvom. Isto pitanje važi i za druge političare, koji su na značajnim pozicijama.

Na listama su i državni parlamentarci, a posebno smo izdvojili dva delegata s obzirom na važnost njihove pozicije, koju bi rijetko ko napustio zbog lokalnog nivoa. Stoga, Branislav Borenović nosi listu PDP-a u Banjoj Luci iako je državni delegat, a Ilija Cvitanović nosi listu HDZ-a 1990 u Prozoru - Rami, također uprkos tome što se nalazi na važnijoj poziciji od one za koju se kandiduje.

Zatim smo na listama našli i dva federalna ministra, a to su Kemal Hrnjić, koji nosi listu NiP-a u Bihaću, a federalni je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Nediljko Rimac, ministar zdravstva FBiH, koji je na listi HDZ-a 1990 u Livnu.

Tu su i federalni parlamentarci, odnosno delegati u Domu naroda FBiH Vildana Bešlija, koja nosi listu Naše stranke u Novom Sarajevu; Belma Kapo, koja nosi listu SDP-a za Općinsko vijeće Centar Sarajevo te Miomirka Melank, koja se nalazi na istoj listi kao i Bešlija, ali na dnu.

Zastupnici Predstavničkog doma FBiH, koji su se našli na listama za lokalne izbore su Sanela Klarić, koja nosi listu Naše stranke u Novom Gradu, zatim Arnel Isak, koji nosi listu stranke svog oca za Gradsko vijeće Zenice, Damir Nikšić na listi Naše stranke u Centru, dok je Kristina Petrović druga na SDP-ovoj listi za općinsko vijeće u Vogošći.

Tu su i poslanici iz Narodne skupštine Republike Srpske, i to predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji nosi listu stranke u Banjoj Luci. Zatim je tu i SDP-ov Saša Grbić, koji se nalazi u vrhu liste za općinsko vijeće u Banjoj Luci. Također su se kao nositelji listi PDP-a i RSS-a našli i poslanici iz Bijeljine Slaviša Marković (PDP) i Slavenko Ristić (Republička stranka Srpske - RSS).

Kada pogledamo zastupnike Skupštine Kantona Sarajevo, zanimljivo je da su se svi zastupnici Naše stranke kandidovali za lokalna vijeća. Klub Naše stranke u Skupštini KS čine Vibor Handžić, Miomirka Melank, Sanela Klarić i Vildana Bešlija.

Iz Skupštine KS smo također na listama pronašli i kćerku Dragana Vikića, Vedranu Vikić, koja je u zastupnica u Skupštini KS i među prvih pet na SDP-ovoj listi za Općinsko vijeće Centar Sarajevo.

Kompletnu listu kandidata za općinska vijeća i načelnike/gradonačelnike možete pronaći na stranici Centralne izborne komisije BiH, na ovom linku.