Crno na bijelo
77

Šta su potpisali Izetbegović i Čović: Donosimo novi Statut i detalje o izborima za Mostar

I. P.
Bakir Izetbegović i Dragan Čović danas su u Mostaru potpisali dva sporazuma koji se tiču rješavanja dugogodišnjeg problema ovog hercegovačkog grada.
U nastavku donosimo dokumente koji su proističu iz dogovora dva politička lidera.

Prvenstveno, potpisan je Politički sporazum koji tretira usuglašeni model Izbornog zakona, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po Gradskim područjima i obuhvaćene su usuglašene izmjene Statuta Grada Mostara.

Između ostalog, prvi lokalni izbori u Mostaru trebali bi biti održani u isto vrijeme kada i u ostatku države, odnosno već u novembru ove godine, a ne u februaru 2021. kako se ranije nagađalo.

Cjelokupni sporazum pročitajte OVDJE.

Iz ovog sporazuma proističu izmjene Statuta Grada mostara koje možete pročitati OVDJE. Također, proističu i izmjene Izbornog zakona, odnosno njegovog dijela za Mostar, a detalje možete pročitati OVDJE.

Također, Izetbegović i Čović potpisali su sporazum koji obavezuje stranačke čelnike da za šest mjeseci od početka pregovora donesu prijedlog izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji će potom uputiti u Parlamentarnu proceduru.

Sporazum možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, nakon što je potpisan sporazum o održavanju izbora u Mostaru, lider SDA Bakir Izetbegović istakao je da je ovo dobar dan za Mostar i Bosnu i Hercegovinu, uz želju da će buduće generacije političara dočekati "normalniji statut za grad Mostar".

Njegov koelga Čović zahvalio se čelniku Delegacije EU Johannu Sattleru i američkom ambasadoru Ericu Nelsonu, te predstavnicima OHR-a, OSCE-a i ambasadoru Velike Britanije kako bi u tišini i bez pritiska javnosti došli do ovih dogovora.