Nisu dobili podršku
662

Šta su tražili NES i SBiH: Ovo je njihovih šest uslova za nastavak sporazuma

G. M.
Lideri NES-a i SBiH Nermin Ogrešević i Semir Efendić (Foto: E. M./Klix.ba)
Lideri NES-a i SBiH Nermin Ogrešević i Semir Efendić (Foto: E. M./Klix.ba)
Narodni evropski savez (NES) i Stranka za BiH danas su saopćili da neće biti dio parlamentarne većine na državnom nivou jer nisu ispoštovani njihovi uslovi koji su se odnosili na dogovor Osmorke i SNSD-a Milorada Dodika.

Ostaje da se vidi kakva će biti sudbina Osmorke na nižim nivoima, odnosno da li će ove dvije stranke nastaviti saradnju sa ostalim partnerima u FBiH. Što se tiče državnog nivoa, moguće je formirati vlast bez ove dvije stranke.

Inače, kako saznajemo, zahtjev NES-a i SBiH za nastavak implementacije potpisanog Sporazuma bio je povlačenje iz daljnje procedure Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti kojeg je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Drugi uslov je bio da ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine kao četvrto ministarstvo Vijeća ministara BiH pripada strankama Osmorke, "s obzirom na broj zastupnika koji čine 52 posto u odnosu na većinu u Predstavničkom domu koja ukupno ima 25 zastupnika".

Treći zahtjev je bio popunjavanje rukovodećih funkcija upravnih organizacija na nivou BiH koje imenuje Vijeće ministara BiH u skladu s popisom stanovništva, gdje je trenutna situacija takva da su Bošnjaci u debalansu od -22 posto u odnosu na popis stanovništva.

Prekid negiranja i osporavanja naziva bosanskog jezika u obrazovnom sistemu i ostalim institucijama bh. entiteta Republika Srpska bio je četvrti zahtjev.

Peti je bio potpisivanje ugovora Bosne i Hercegovine s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.

Konačno, posljednji šesti zahtjev bio je prekid svih protuustavnih aktivnosti i retorike kojom se narušavaju usvojeni principi ustavnosti, zakonitosti, transparentnosti i uzajamnog uvažavanja radi zajedničkog djelovanja.