Upućena apelacija
82

Stevandić prijeti Ustavnom sudu BiH zbog ocjenjivanja ustavnosti Zakona o imunitetu RS-a

D. Be.
Četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH podnijela su zahtjev za zahtjev za ocjenu ustavnosti i donošenje privremene mjere nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila Zakon o imunitetu Republike Srpske.
Zakon o imunitetu najavljivala je vladajuća koalicije u RS-u otkad je prošlog ljeta podignuta optužnica protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Zakon ima za cilj da štiti političare i entitetske funkcionere od pravosuša s posebnim akcentom na odluke visokog predstavnika.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić kazao je ranije da onaj ko bude sprovodio akte Narodne skupštine, bilo da je to predsjednik RS-a, direktor Službenog glasnika, ministri, predsjednik vlade, oni će imati jednak imunitet kao oni koji su te akte izglasali.

Zakon je usvojen na 13. posebnoj sjednici NSRS koja je održana 18. i 19. aprila ove godine. Apelanti su uz zahtjev dostavili i prijedlog određivanja privremene mjere do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Apelanti su Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić i Safet Softić.

Ustavni sud je povodom ovog zahtjeva zatražio odgovor Narodne skupštine RS-a jer ih "smatra učesnikom u navedenom postupku". Odgovor se očekuje u roku od 30 dana.

Na društvenim mrežama odmah je reagovao Stevandić koji je rad Ustavnog suda označio kao "novi napad na Republiku Srpsku i njena prava".

"Ustavni sud BiH radi ko dragstor bez pauze za potrebe Bošnjaka dok ostali mjesecima i duže čekaju njegove sjednice", rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Zatim je i zaprijetio: "Samo da onima koji ovo rade poručim jednu stvar. Izgubićete sve!", istakao je Stevandić na mreži X.