Kašnjenje zbog pandemije
37

Stipendistima boračke populacije Općina Stari Grad isplatit će sredstva do kraja augusta

Dž. L.
Općina Stari Grad
Općina Stari Grad
Djeci boračke populacije na području Općine Stari Grad još nisu isplaćene stipendije za školsku 2019/2020. godinu zbog ekonomskih posljedica koronavirusa, a kako saznajemo trebale bi biti do kraja mjeseca augusta.

Nakon žalbi pojedinih roditelja, tražili smo pojašnjenje iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Stari Grad zašto nisu isplaćene stipendije, na što su nam odgovorili da su isplaćena sredstva za šest mjeseci. Stipendije za preostala tri mjeseca zbog stanja izazvanog pandemijom i smanjenog priliva novčanih sredstava u budžet Općine Stari Grad će biti isplaćene do kraja augusta.

Inače, to su stipendije koje primaju djeca šehida, poginulih boraca, djeca ratnih vojnih invalida i djeca demobilisanih boraca. Za školsku 2019/2020. godinu ukupno je 212 korisnika ove stipendije, od čega 96 učenika i 116 studenata.

Iz Općine Stari Grad podsjećaju da roditeljima, učenicima i studentima stoje na raspolaganju za sve vrste upita.

Pored stipendija za boračku populaciju, Općina Stari Grad za ovu školsku godinu objavila je dva javna poziva za dodjelu i isplatu stipendija obrazovnim kategorijama i to, Javni poziv za stipendiranje nadarenih učenika i studenata, te Javni poziv za stipendiranje učenika/šegrta iz oblasti deficitarnih i starih tradicionalnih zanata. Na osnovu javnih poziva za ove namjene Općina Stari Grad isplatila je otprilike 85.000 KM, a ove učenike stipendira od 2017. godine.