Sporna rezolucija
117

Stranka Naprijed pozvala Bećirovića da povuče inicijativu: "Čini se kao da sumnja u stav Italije"

V. K.
Stranka Naprijed oglasila se povodom inicijative koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović podnio u Italiji, a u kojoj je tražio od Parlamenta Italije da usvoji rezoluciju o podršci nezavisnosti i suverenitetu BiH.
U saopćenju koje potpisuje potpredsjednik stranke Nasuf Hadžahmetović, navedeno je kako je Bećirovićeva inicijativa uvredljiva.

"Pozivamo Denisa Bećirovića da povuče pokrenutu inicijativu da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Ova inicijativa Bećirovića zapravo je poziv državama koje su priznale BiH 1992. da preispitaju dato priznanje i snažno ide na ruku Srbiji i RS. Uskoro bismo mogli gledati crnogorski parlament kako donosi rezoluciju o preispitivanju priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bećirovićeva inicijativa je uvredljiva i za domaćine, Italiju, koja je već 1992. jasno iznijela svoj stav. Sada se čini kao da Bećirović sumnja u stav Italije", naveli su.

Osvrnuli su se i na to kako bi ovakva rezolucija mogla odgovarati Srbiji.

"Jasno je da će iste one države koje su bile na strani Srbije u vezi sa Rezolucijom o genocidu u Srebrenici biti sada diplomatskim kanalima pozvane od strane Srbije da razmotre donošenje Rezolucije o preispitivanju nezavisnosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Sve što su Srbija, RS i Dodik radili zadnjih dvije decenije bilo je dovođenje u pitanje suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Sada Beograd i Dodik imaju od Bećirovića nabačenu loptu da pozovu svoje prijateljske države da donesu rezolucije kojima će osporiti nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, do npr. odlaska stranih sudija, ukidanja bonnskih ovlasti, OHR-a i prisustva EUFOR-a, te osporavanja svake odluke o državnoj imovini koja ne bi odgovarala Dodiku i Beogradu", zaključili su.