Otvoreno pismo
160

Stranka za BiH poručila izraelskom ambasadoru: HDZ-ov spin ne bavi se diskriminacijom Jevreja

S. Š. U.
Stranka za BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Stranka za BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Stranka za BiH (SBiH) uputila je otvoreno pismo nerezidentnom ambasadoru Izraela u BiH Noahu Gal Gendleru.
Iz SBiH su poručili da su osvrt ambasade o izmjenama Izbornog zakona BIH čitali sa dubokim razočarenjem i nevjericom, posebno u smislu problema sa kojima se suočavaju nacionalne manjine u našoj državi, što uključuje i Jevreje.

"Ambasada na čijem ste čelu očigledno nije upoznata sa sadržajem i problematikom presuda 'Sejdić i Finci protiv BiH', 'Pilav protiv BiH', 'Pudarić protiv BiH i 'Zornić pritiv BiH'. Prijedlozi 'hrvatske strane' nikada se nisu bavili implementacijom bilo koje od navedenih presuda, odnosno rješavanjem problema uskraćivanja individualnih prava građana BiH koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi", istakli su iz Stranke za BiH.

Naglašavaju kako su neprovođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava, Jevreji, Romi i pripadnici ostalih manjina trajno diskriminirani.

"HDZ-ov spin 'legitimnog predstavljanja' koji koristite u svom osvrtu, ne postoji u političko-pravnom sistemu države BiH...taj propagandni koncept se uopće ne bavi problematikom diskriminacije sa kojom se suočavaju naši sugrađani Jevreji, Romi i ostali", stava su.

Ističu kako je "žalosno čitati" da ambasador Izraela podržava "nazadni narativ".

"U kome postoje građani prvog i drugog reda, posljednji puta implementiran u mračnoj nacističkoj tvorevini, čiji su Jevreji najveće žrtve. Ako već želite da pomognete Jevrejima BiH, čiji je utjecaj na kulturno nasljeđe naše zajedničke domovine nemjerljiv, podržite izmjene Izbornog zakona BiH utemeljene na preporukama Venecijanske komisije i provedbama presuda Evropskog suda za ljudska prava", poručili su.

U otvorenom pismu Stranke za BiH istaknuto je da su modeli jednog vođe i jedne partije koji predstavljaju "jedan narod", poražene u Evropi 9. maja 1945. godine. Pozvali su Izrael i da otvori ambasadu u Sarajevu.