Tehnička unapređenja
74

Stranka za BiH traži digitalizaciju izbornog procesa: Potrebno ukloniti svaki oblik prevare

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozvala je domaće političare koji imaju snagu odlučivanja u Parlamentu BiH da usvoje Izmjene izbornog zakona koje će tehnički unaprijediti izborni proces.

Iz ove stranke su naglasili kako je u ovom trenutku važno digitalizirati izborni proces uvođenjem tehničkih inovacija kako bi se spriječila krađa glasova, koja je do sada bila evidentna.

"Poznato je da pojedine političke partije instruiraju svoje članove u biračkim odborima da prepravljaju rezultate i na taj način poništavaju istinsku volju građana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu je opredjeljena za poštene izbore jer je zloupotreba procesa dovela do apstinencije velikog broja građana i raširenog nepovjerenja u rezultate glasanja", ističu iz stranke.

Pojašnjavaju kako se unapređenjem izbornog procesa treba omogućiti skeniranje listića i brojanje glasova na licu mjesta te automatsko slanje u Općinsku izbornu komisiju i Centralnu izbornu komisiju zajedno sa potpisanim zapisnicima.

"Ovakvim pristupom će se izbjeći i manipulacija da umjesto mrtvih glasaju članovi biračkih odbora nakon zatvaranja biračkih mjesta. Lažna glasanja su se dešavala i umjesto odsutnih građana koji trenutno žive van granica Bosne i Hercegovine, što bi na ovaj način također bilo spriječeno", pojašnjavaju.

Također, ističu kako se za utvrđivanje identiteta glasača mogu koristiti i AFIS uređaji.

"Kako bi se dodatno uvjerili u pravi identitet glasača moguće je pribjeći i korištenju AFIS uređaja kojim bi glasač skenirao otisak prsta i potvrdio svoj identitet. Postavljanjem nadzornih kamera

na biračka mjesta stvorilo bi se dodatno osiguranje ispravnosti izbornog procesa. Tehničko unapređenje podrazumijevalo bi i digitalnu centralizaciju brojanja i obrade glasova, čime bi se eliminisao svaki oblik prevare", saopćili su iz Stranke za BiH.

Na kraju, iz Stranke za BiH su se osvrnuli i na tematiku glasanja iz dijaspore te su poručili kako je potrebno omogućiti videoidentifikaciju birača kao što se radi u bankama širom Evropske unije.

"Tehnologija videoidentifikacije je odavno u upotrebi i samo se treba naručiti i instalirati. Implementacijom nabrojanih tehničkih unaprijeđenja vratio bi se integritet izbornom procesu, što bi vratilo povjerenje građana u rezultate o kojima bi konačno odlučivali glasači", stoji u zaključku saopćenja Stranke za BiH.