Formiranje vlasti
68

Stranke u Tuzli podijelile ministarstva, tri ozbiljna kandidata za budućeg premijera

A. K.
Aktuelni saziv Skupštin TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Aktuelni saziv Skupštin TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Pregovori o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu danas su nastavljeni, a zajedničkom sastanku su prisustvovali članovi Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Stranke za BiH (SBiH).

U nastavku pregovora situacija konkretno kada je riječ o SDA ostala je nepromijenjena, s obzirom na to da su koalicioni partneri dogovorili da ovoj stranci pripadne osam ministarskih pozicija uz mjesto premijera Tuzlanskog kantona, potvrđeno je za Klix.ba.

Ime mandatara još uvijek nije usaglašeno, međutim od ukupno njih šestero koliko ih je u SDA predloženo, najozbiljniji prijedlozi su Irfan Halilagić, Asim Aljić i Hajrudin Mehanović.

S druge strane, kako nam je potvrđeno, tokom sastanka je dogovoreno da Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša pripadne SBiH, a dok će tri imati DF i to Ministarstvo za trgovinu, turizam i saobraćaj, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo za kulturu i mlade.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, u ministarskim foteljama bi trebali ostati SDA-ovi kadrovi, odnosno ministar obrazovanja Ahmed Omerović, ministar finansija Suad Mustajbašić i ministar privrede Edin Duraković.