Šta se krije iza svega?
18

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić: Moguće je da su lažne dojave o postavljenim bombama povezane

F. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo je u ponedjeljak i utorak bio metom niza lažnih dojava o postavljenim bombama na lokacijama na kojima se okuplja veliki broj ljudi.

U ponedjeljak je na e-mail adresu Aerodroma Sarajevo došla prijeteća poruka u kojoj je navedeno da su postavljene eksplozivne naprave. Kontradiverzionim pregledom je utvrđeno da se radilo o lažnoj dojavi. Isti dan je došlo i do dojave o postavljenoj bombi na letu Memmingen - Sarajevo za koju je također utvrđeno da je bila lažna.

U utorak ujutro je uslijedio novi niz dojava i to o postavljenim bombama u tri tržna centra u Sarajevu - Sarajevo City Centar, Aria Mall i Importanne centar. Potrebno je istaknuti da ovi centri imaju uglavnom i stambene i poslovne prostorije, što je izazvalo dodatnu zabrinutost, ali istovremene dojave su dovele i do većeg pritiska na policiju koja je morala obaviti KDZ preglede. Kao i ranije ispostavilo se da se radi o lažnim dojavama.

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić naglašava da Zakonska regulativa u BiH predviđa krivične sankcije za lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama.

"Počiniocima se na teret stavljaju krivična djela ugrožavanje sigurnosti, izazivanje opće opasnosti i lažno prijavljivanje, za šta su zaprijećene zatvorske kazne. Tako da je sa te strane ova pojava protivzakonita, ono što ostaje kao teži dio u ovakvim slučajevima je to da je ponekada teško otkriti počinioce i oni postaju sve više sposobni da prikriju tragove u smislu postojanja dokaza", navodi Mušić.

On podsjeća da statistički pokazatelji govore da je broj otkrivenih slučajeva lažnih dojava vrlo mali, da je potrebno pokrenuti mnogo sredstava i ljudskih resursa u otkrivanje, kao i sami proces dokazivanja što predstavlja i velike finansijske troškove.

"Dok je nanesena šteta po pravilu ogromna ili se mjeri u nivou nestabilnosti određenog područja, države ili neke odabrane mete", pojasnio je Mušić.

On ističe da kada se govori o posljednjim slučajevima, nije isključeno da se radi o povezanim aktivnostima, jer se dojave odnose na aerodrom i avionski saobraćaj, kao i prodajni centar.

"Može se raditi o istoj interesnoj grupi ili pojedincu, posebno ako uzmemo u obzir globalna dešavanja, ali i neke unutrašnje teme vezano za privatizaciju aerodroma, zatim i rezultati poslovanja Aerodroma Sarajevo kao i prodajnog centra koji je obuhvaćen prijetnjom. Nadamo se da će istraga utvrditi ko stoji iza novih dojava, te da neće biti posljedica po avio saobraćaj u BiH", ukazao je Mušić.

Podsjećamo, u ranijem periodu česta meta lažnih dojava o postavljenim bombama su bile škole, ali i sudovi u Bosni i Hercegovini. U decembru 2023. godine identifikovan je maloljetnik iz Živinica koji je sa saučesnikom iz Srbije slao lažne dojave o postavljenim bombama u školama. U junu ove godine policija je identifikovala maloljetnika koji je lažno dojavio da je postavljena bomba u školi u Hadžićima, a u julu je uhapšen 31-godišnjak zbog pet lažnih dojava o postavljenoj bombi u Domu zdravlja na Ilidži.