Zaštita okoliša
17

Studenti UNSA-e i maturanti srednjih škola iz BiH pohađali ljetnu školu o klimatskim promjenama

A. Ku.
Foto: Centar za interdisciplinarne studije UNSA-e
Foto: Centar za interdisciplinarne studije UNSA-e
Pohodom na zaštićenu zonu Skakavac, završena je prva ljetna škola o klimatskim promjenama i zagadjenju zraka koju je u saradnji sa UNICEF-om, a pod pokroviteljstvom Vlade Kraljevine Švedske, organizirao Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Tokom proteklih pet dana, studenti sa javnih univerziteta i maturanti srednjih škola iz Bosne i Hercegovine kroz 20 sati nastave, interaktivne radionice, edukacijske kvizove i analize slučajeva učili su od eksperata koji su razvili studijski program o klimi i posljedicama koje izazivaju klimatske promjene.

Učesnicima škole kroz različite tematske jedinice, eksperti i mentori, ovim programom, nametnuli su važnost podizanje znanja i svijesti o ovim izazovima, razumijevanju uzroka i posljedica klimatskih promjena i zagađenja zraka, te poticanja kritičkog promišljanja i održivog ponašanja.

Programom je definiran i aspekt mjera prevencije i zaštite društva i okoliša.

Ova inicijativa, pored podizanja svijesti, važna je i zbog toga da potiče i konkretnu akciju i angažman budućih generacija za održiviji svijet. Oko milijardu mladih u svijetu, osjeća posljedice ove globalne pošasti.

Nakon završetka Ljetne škole, za uspješno učešće, polaznicima su dodjeljeni certifikati.

Direktor Centra za interdisciplinarne studije UNSA-e Nihad Fejzić, je najavio da će sadržaj Škole, uskoro biti digitaliziran na UNSA e-platformi i biti dostupan svim studentima i učenicima u BiH.