Saopćenje
17

Sud BiH o štrajku advokata: Naše obaveze su izmirene, uplaćeno je više od milion KM dugovanja

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine oglasio se povodom štrajka u koji su stupili advokati Advokatske komore Republike Srpske i Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine.
Iz Suda BiH naglašavaju da su oni izmiri sve obaveze prema advokatima - braniocima po službenoj dužnosti čim su sredstva budžeta za 2024. godinu postala operativna.

"Ukupno je u 2024. godini plaćeno 1.384.359,48 KM, od čega su troškovi advokata po službenoj dužnosti iznosili 1.303.685,55 KM, a troškovi po osnovu oslobađajućih presuda iznosili 80.673,93 KM. Od tog ukupnog iznosa, 460.531,71 KM plaćeno je u periodu januar-juli kroz raspoloživa sredstva u okviru operativnih planova tokom privremenog finansiranja, a nakon usvajanja budžeta plaćeno je 923.827,77 KM", ističu iz Suda BiH.

Tako je Sud BiH, kako kažu, sa danom sedmi august, izmirio sve do sada pristigle obaveze, "zbog čega Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske više nemaju razloga za daljom obustavom rada branioca po službenoj dužnosti pred Sudom BiH, posebno imajući u vidu da Sud BiH ne može uticati, niti je nadležan za izmjenu i dopunu Odluke Vijeća ministara o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH u vidu zatraženog povećanja tarife advokatima".

Podsjetit ćemo, advokati i oba entiteta imali su dva zahtjeva od kojih jedan nije ispunjen zbog čega su početkom ovog mjeseca stupili u najavljeni štrajk.

Taj zahtjev odnosi se na promjene tarife u krivičnim predmetima koja nije u nadležnosti Suda BiH.