Trgovina utjecajem?
24

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Denisa Stojnića zbog zloupotrebe iskaznice OSA-e

S. Š.
Denis Stojnić i advokat Omer Mehmedbašić
Denis Stojnić i advokat Omer Mehmedbašić
Sud Bosne i Hercegovine je krajem septembra potvrdio optužnicu protiv optuženog Denisa Stojnića kojom se tereti za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.
Optuženi se, između ostalog, tereti da je, u periodu od trećeg marta 2021. godine do kraja mjeseca oktobra 2022. godine počinio navedena krivična djela.

Naime, kako se navodi u optužnici, Stojnić je na području Kantona Sarajevo, a nakon što je za dvije osobe M.S.A.A. i A.S.A.B., Služba za poslove sa strancima BiH utvrdila da predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost, odnosno prijetnju za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost BiH, u namjeri sticanja imovinske koristi u novcu, koristeći počasnu iskaznicu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), kao i stalnim neposrednim i posrednim kontaktima s nekadašnjim direktorom OSA-e, Osmanom Mehmedagićem, od njih zahtijevao i primio novčane iznose od 25.000,00 EUR i 24.000,00 KM što je, dakle, približno ukupno 94.000 KM.

Dalje se navodi da je na taj način koristio svoj stvarni utjecajni položaj prema Osmanu Mehmedagiću kao službenoj osobi u instituciji Bosne i Hercegovine te tako posredovao da u svojstvu direktora OSA-e BiH naredi pokretanje nove procedure sigurnosnih provjera unutar službe i utječe da izvršene provjere ukažu da naprijed navedena dva strana državljanina ne predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost, odnosno prijetnju za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost Bosne i Hercegovine i time ne budu protjerani ili udaljeni iz BiH.

Tužilaštvo BiH zatražilo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog.