Drugostepena presuda
150

Sud BiH potvrdio oslobađajuću presudu za monstruozne zločine u Foči 1992. godine

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je oslobađajuću presudu Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani u predmetu koji se vodio zbog zločina počinjenih u Foči 1992. godine, potvrđeno je za Klix.ba.
Naime, Sud BiH je 26. januara otpremio drugostepenu presudu u predmetu Spomenko Novović i dr. kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine i potvrđena prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine od šestog jula 2023. godine.

Prvostepenom presudom od jula prošle godine, Novović i Pjano oslobođeni su optužbi za zločine u Foči 1992. godine.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić je u obrazloženju presude rekla kako Sud van razumne sumnje nije mogao utvrditi da su optuženi počinili djela koja su im stavljena na teret, te su oslobođeni po svim tačkama optužnice.

Novović i Pjano su uhapšeni 2020. godine, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog, kako je ranije navedeno u optužnici sumnje se za izvršenje krivičnih djela ubistva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u ljeto 1992. godine.

Novović se teretio se da je, u ljeto 1992. godine, došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo 5 osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je lično usmrtio upotrebom hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno sa leševima ubijenih civila.

Također, osumnjičeni Novović tereti se da je sudjelovao u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i nečovječnom postupanju prema dva civila.

Današnjom prvostepenom presudom oslobođen je tačaka optužnice.

Osumnjičeni Pjano teretio se da je, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući, ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno sa tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Njemu se na teret stavljalo i nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.