Pritisak na pravosuđe
35

Sud BiH žestoko kritikovao izjave Milorada Dodika: To je napad na ugled i čast sutkinje Uzunović

S. Š.
Sutkinja Sena Uzunović koja vodi sudski postupak protiv Milorada Dodika
Sutkinja Sena Uzunović koja vodi sudski postupak protiv Milorada Dodika
Sud Bosne i Hercegovine reagovao je na navode Milorada Dodika koje je iznio prošle sedmice, a koje se odnose na sutkinju Senu Uzunović koja vodi postupak protiv njega, a u kojima je rekao da je ona - između ostalog - sudila Srbima u Konjicu.
Dodik je, obraćajući se na press konferenciji, između ostalog, izjavio je i sljedeće:"... U Konjicu je ubijena jedna porodica Golubović, sinovi Petar i Pavle od osam i devet godina. Onda su se pojavili Senini saborci koji su izveli tu porodicu, ubili oca, majku i starijeg brata. Mlađi brat je ranjen otišao do policajaca da to prijavi. Ti muslimani, policajci, su to dijete odveli ponovo kod egzekutora. Sena Uzunović nije ništa učinila u tom slučaju".

U svom zvaničnom saopćenju, Sud BiH smatra da navedena izjava predstavlja "direktan napad na ugled, čast i profesionalnu karijeru sutkinje Sene Uzunović, jer je ista netačna, neutemeljena, bazirana na ličnom mišljenju pojedinca i istom se zanemaruju ranije utvrđene činjenice".

"Naime, tokom ratnih dešavanja u BiH, nadležnost za ratne zločine nad civilima bila je na osnovnim tužilaštvima i sudovima. U vrijeme počinjenja pomenutog zločina, sutkinja Sena Uzunović obavljala je dužnost sudije Okružnog vojnog suda Mostar - Odjeljenje u Konjicu, koji nije imao nadležnost za suđenje u ovim predmetima. Navedeni monstruozni zločin koji je predsjednik RS-a pomenuo u svojoj izjavi, počinili su pripadnici policije, Policijske stanice Konjic, a za šta su preživjeli izvršioci pravomoćno i osuđeni", saopćeno je iz Suda BiH.

Na istoj press konferenciji održanoj u Istočnom Sarajevu, Dodik je izjavio i sljedeće:"... da je jasno šta Sena Uzunović, nakon ovog čina, misli o zločinima nad Srbima i Republici Srpskoj."

Ovakve navode, Sud BiH demantuje sljedećim:

"Podsjećanja radi, u predmetu Hazim Delić i drugi, tokom 1994. godine, sutkinja Sena Uzunović vodila je istragu za ubistva po prijedlogu Okružnog vojnog tužilaštva, koja istraga je rezultirala prikupljanjem dokaza za zločine počinjenje u logoru Čelebići, prema pripadnicima srpskog naroda. Po okončanju istrage, predmet je dostavljen Haškom tribunalu, koji je u konačnici donio osuđujuću presudu za počinioce, a nevedena presuda predstavlja prvu presudu za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda", naveli su iz Suda BiH.