Slučaj Terminali FBiH
0

Sud u Sarajevu ukinuo mjere zabrane propisane Hermedinu Zorniću i Slavenu Zeljki

V. K.
Hermedin Zornić i Slaven Zeljko
Hermedin Zornić i Slaven Zeljko
Hermedinu Zorniću i Slavenu Zeljki, koji se sumnjiče za krivična djela zloupotrebe položaja u kompaniji Operator - Terminali FBiH, ukinute su propisane mjere zabrane.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je njihov advokat Radomir Nikolić.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS je sredinom jula uputilo prijedlog za određivanje mjera zabrane, što je uključivalo zabranu napuštanja boravišta, oduzimanje putnih isprava, zabranu obavljanja službene dužnosti i kontaktiranja sa svjedocima.

Ove mjere Općinski sud u Sarajevu je novom odlukom ukinuo te je sve vraćeno na tzv. ponovni postupak.

Hermedin Zornić je direktor društva Operator - Terminali FBiH, dok je Slaven Zeljko član uprave.

Oni su uhapšeni 9. jula te se sumnjiče da su tokom 2022. godine nezakonito zaposlili najmanje 15 osoba u privredno društvo Operator - Terminali FBiH bez raspisivanja javnog oglasa, odnosno mimo procedura.

Većina uposlenih nisu ispunjavali uslove za radna mjesta na koja su raspoređeni.

Privredno društvo "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo, je osnovano Odlukom Vlade Federacije BiH 2003. godine sa osnovnom namjenom skladištenja nafte i naftnih derivata. U 100% su vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Naknadnim odlukama Vlade FBiH, Društvu je na korištenje i raspolaganje dodijeljena imovina Energopetrola d.d., koja je izuzeta iz procesa dokapitalizacije od strane INA/MOL d.d.