Sindikat najavio žalbu
37

Sud zabranio štrajk prosvjetara u HNK, nastava počinje u ponedjeljak

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Općinski sud u Mostaru je odredio privremenu mjeru osiguranja u skladu s kojom generalni štrajk prosvjetnih radnika s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nije zakonit, što znači da školska godina kreće u ponedjeljak, 9. septembra.

Predstavnici Sindikata prosvjetara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kazali su kako je presuda Općinskog suda o zabrani njihovog štrajka veliki udarac na demokratiju i na pravni položaj svih radnika u obrazovanju.

Predsjednik Sindikata učitelja HNK Goran Miličević kazao je kako je ovo žalostan dan za ovaj kanton u i Vladu jer je "ovakav potez čisto dokidanje demokratije".

"Oni su nama zabranili osnovno radničko pravo, a to je pravo na štrajk. Dok mi kao socijalni partneri dogovaramo kako riješiti problem, oni spremaju na sudu zabranu štrajka iako čitavu godinu provodimo sindikalne proteste, jednosatne obustave rada i sada kad smo krenuli u generalni štrajk, oni su u samom startu odluči da će ići tim putem - sudskom zabranom", kazao je Miličević.

Naveo je kako je ovakav postupak Vlade Pirova pobjeda.

"Ljudi se u zbornice vraćaju nezadovoljni, pod prijetnjom suda… U ovoj zemlji, u kojoj toliko kriminala ima, prosvjetni radnice se kriminaliziraju u borbi za svoja materijalna prava, a evo sada vidimo da nam je i pravni položaj ugrožen. Oduzima nam se pravo na štrajk", kazao je Miličević.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK Josip Milić kazao je kako politika u ovome očito ima prste.

"Sprega kriminala i korupcije između Vlade i sudstva je očita. Sprega izvršne i sudske vlasti je i više nego očita. Donijeli su jednu nezakonitu odluku da se štrajk zaustavlja i da se ide u ročište. Međutim, ovo nije njihova pobjeda. Nisam pesimist, duboko sam uvjeren da u ovoj zemlji ima i poštenih sudija. Žalit ćemo se i na Kantonalnom sudu, na ustavnom ako bude trebalo. Nastavit ćemo s našim djelovanjem i protestima. Nećemo se predati već će iskoristiti sva sredstva koja imamo na raspolaganju", kazao je Milić.