Uzalud se baviti knjigom
71

Suljagić o zatvaranju NUB-a: Ovo je sudbina koju će doživjeti i Memorijalni centar Srebrenica

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, reagirao je na obustavu rada Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, koja je danas zatvorila svoja vrata do daljnjeg.

"Narodu koji se ovako olako odriče vlastitog pamćenja, pamćenje očito i ne treba. Uzaludan je posao baviti se knjigom u ovoj zemlji i za ovaj narod. Ovo prije ili kasnije čeka sve slične institucije kod nas. I kad rastjeraju nas kojima je to život i zamijene nas onima koji se profesionalno kunu u svetinje - a ne da kucaju, nego navaljuju na vrata - ovo je sudbina koju će doživjeti i Memorijalni centar Srebrenica. Jednom je bio nadomak, ali ga je sačuvala grupa poštenih ljudi. Ali ni to, kao i nijedno drugo dobro djelo - kao ni djela onih koji su svoje živote položili spašavajući našu kulturnu zaostavštinu - neće proći nekažnjeno," napisao je Suljagić na društvenoj mreži X.

Ranije danas, zaposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH objavili su odluku o obustavi pružanja usluga javnosti počevši od 26. augusta 2024. godine. Kao razlog su naveli nedostatak konkretne politike od strane vlasti za rješavanje njihovih problema, što ih je dovelo do nemogućnosti daljnjeg funkcioniranja i rada ove ključne kulturne institucije.