Oštra osuda i lekcija
167

Suljagić reagovao na izjave ambasadora Vilana: Posebno rastužuje što to dolazi od izraelskog diplomate

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je u ime ove institucije odgovorio na negiranje genocida izraelskog ambasadora u Srbiji Jahela Vilana.
"Memorijalni centar Srebrenica oštro osuđuje nedavne izjave izraelskog ambasadora u Srbiji Yahela Vilana, kojie je izjavama negirao genocid koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine. Izjave ambasador Vilana, kojima se sugerira da ono što se dogodilo u Srebrenici ne predstavlja genocid, duboko su zabrinjavajuće i grubo nepoštivanje sjećanja na više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koje su snage bosanskih Srba sistematski pogubile", stoji u objavi Suljagića.

Dodao je kako je genocid u Srebrenici nedvojbeno utvrđen i priznat od strane Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, te da su te presude bile su rezultat iscrpnih istraga i suđenja, naglašavajući veličinu i namjernost počinjenih zločina.

"Negiranje ovih saznanja ne samo da iskrivljuje povijesnu istinu, već i nanosi dodatnu bol preživjelima i obiteljima žrtava koje nastavljaju tražiti pravdu i pomirenje. Nadalje, Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je 11. jula kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo globalno priznanje dodatno učvršćuje stvarnost genocida, čineći svako poricanje očiglednim nepoštivanjem uspostavljenog međunarodnog konsenzusa", istakao je Suljagić.

Poručio je kako izjave ambasadora Vilana nisu samo negiranje historijskih činjenica već i opasan korak unatrag u borbi protiv genocida i sprječavanju budućih zločina.

"Kao predstavnik nacije koja je pretrpjela vlastitu historiju duboke patnje i genocida, posebno rastužuje čuti takvo poricanje od jednog izraelskog diplomate. Naslijeđe holokausta trebalo bi nas naučiti važnosti prepoznavanja i osude svih djela genocida, bez obzira na to gdje i protiv koga se dogodila. Čvrsto stojimo u svojoj predanosti odavanju počasti žrtvama, očuvanju istine i obrazovanju budućih generacija o užasima genocida. Neće nas ušutkati poricanje i nastavit ćemo našu misiju da osiguramo da svijet pamti i uči iz tragedije Srebrenice", zaključuje Suljagić.

Podsjećamo, ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan negirao je genocid u Srebrenici tako što je rekao da bi Izrael glasao za rezoluciju o Srebrenici u UN-u da smatra da se tamo dogodio genocid.