Bilateralni odnosi
129

Susret Bećirovića i ambsadora Ji Pinga: Potrebno da BiH poveća izvoz na kinesko tržište

B. R.
Ji Ping i Denis Bećirović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Ji Ping i Denis Bećirović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) je tokom današnjeg susreta s kineskim ambasadorom Ji Pingom istakao potrebu povećanja izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda na kinesko tržište.

Kako su saopćili iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bećirović je naglasio da između dvije države nema otvorenih pitanja te da imaju dobru bilateralnu saradnju na temeljima punog međusobnog poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti.

Istakao je potrebu unapređenja privredne saradnje i povećanja izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda na kinesko tržište, za postoje, kako je ocijenio, izuzetno veliki potencijali, posebno u oblastima kao što su poljoprivredna i prehrambena industrija. Iskazan je obostrani interes za još veću saradnju u oblasti turizma.

Sagovornici su saglasni da treba ubrzati procedure zaključivanja međudržavnih sporazuma koji predstavljaju pravni okvir za jačanje, prije svega, ekonomske saradnje. Napomenuli su da treba nastaviti s posjetama na visokom i najvišem nivou te produbiti saradnju i na poljima kulture, umjetnosti i obrazovanja, saopćili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.